İNSAN-I KAMİL ANLAYIŞININ METAFİZİK BOYUTU - BAYİR, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2007)
İnsan-ı Kâmil fikri, tarih itibariyle çok eskilere gitmektedir. İlk olarak nerdeortaya çıktığı tam olarak bilinmese de Hermes'in yazılarında bu konuyla ilgili ifadelererastlamaktayız. Buradan itibaren birçok kültür, din, inanç ve gelenekte İnsan-ı Kâmilfikrini görürüz. Tezimizi hazırlarken gördüğümüz kadarıyla bütün düşüncelerde farklışekillerde olsa da bu fikir işlenmiştir. Kimi bu konuyu inanç esası olarak görmüş kimiside sadece bir doktrin, bir nazariye olarak ele almıştır.Bu çalışmamızda, İnsan-ı Kâmil fikrinin ortaya çıkışı, gelişimi, farklı kültür vecoğrafyalardaki yansımaları, İslam düşüncesine girişi, İslam düşüncesinde bir doktrinolarak kemale ermesi ve nihayet bilimlerin gelişmesiyle modern düşünceyi etkilemesikonu edinilmiştir. Kısacası Logosa yani İnsan-ı Kâmil fikrine toplu bir bakışyapılmıştır.Anahtar Kelimeler: İnsan-ı Kâmil, Logos, İslam Düşüncesi, Hermes, İbn Arabi

The idea of a perfect man gone to very long choronogiacally. Whether that ideais unknown,we encourage the statements related to this subject in Hermes?s writings.Here we can see the idea of a perfect man at many religions,faiths andtraditions.While we are preparing our tez-as we can see-this idea is working like thiswhether it is different in all thinks.Somone see this subject as the basis of faith andsomeone else only as a doctrine and the osy.İn this working,the science of the perfect man,its development,its transmission ondifferent culture and geography,its coming in the idea of the İslam,its effects the modernthink with the developing of the sciences are subjected.Key words: The Perfect Man, Logos, Islam Think, Hermes, Ibn Arabi
The metaphysical dimensions of perfect human understanding
Keywords: Din