Pilonidal Apseli Olgularda Unroofing-Curettage ve Sekonder İyileşme Yöntemine Nanova(TM) Therapy System Kullanımının Etkisi - Kanat, Burhan Hakan; Girgin, Mustafa; İlhan, Yavuz Selim; Aksu, Ali (My University, 2017)
Amaç: Pilonidal sinüs hastalığının asemptomatik, kronik fistülizan ve nüks formlarında bir tedavi şekli oturmuş olmakla birlikte apseli başvuran hastalarda nihai tedavinin ne zaman yapılması gerektiği konusunda fikir birliği yoktur. Bu çalışmamızda unroofing-curettage yapılan pilonidal apseli hastalarda iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan \"elektrik enerjisi gerektirmeyen negatif basınç yardımlı yara pansumanını\" sunmayı amaçladık.Yöntem: Kliniğimizde Haziran-Aralık 2015 tarihleri arasında pilonidal apse ile başvuran ve \"unroofing-curettage ve sekonder iyileşme\" ile birlikte \"elektrik enerjisi gerektirmeyen negatif basınç yardımlı yara pansumanı\" yapılan beş hastanın verileri çalışmaya alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, tedavi süreleri, komplikasyonlar ve nüks oranları incelendi. Apse ile başvuran hastalara lokal anestezi altında drenaj işlemi yapıldıktan sonra unroofingcurettage yapıldı. Açık kalan alana ilk 3 uygulama 48 saatte bir, sonraki uygulamalar ise 72 saatte bir olmak üzere \"Nanova(TM) Therapy System\" kullanılarak pansuman yapıldı.Bulgular: Olgu sayısı az olduğu için hastalar tek tek incelendi. Hastaların yaş ortalaması 33 yıl (28-38 yıl) olup tüm hastalar erkekti. Hastaların anamnezinde daha önce pilonidal sinüs öyküsü yoktu. Bir hastaya 3, üç hastaya 4 ve bir hastaya da 5 kez uygulandı. Ortalama uygulama sayısı 4 olarak saptandı. Sadece bir hastada komplikasyon olarak kanama gelişti. Ortalama iyileşme süresi 22,2±6,26 gündü. Ortalama takip süresi 20,8±3,34 ay olup bu süre zarfında nüks saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda elektrik enerjisine ihtiyaç duymayan el pompası yardımı ile negatif basınç uygulayan yara pansumanı kullanılmıştır. Hasta sayısı az olduğundan istatistiki bir karşılaştırma yapılamamıştır. Ancak daha önceki çalışmalara kıyasla sekonder iyileşmeye bırakılan hastalarda vakum destekli pansumanın iyileşme süresini kısalttığını tespit ettik.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi