METNİN KÜÇÜK YAPI DÜZEYİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLERİN ÖĞRENCİLERİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİNE ETKİSİ - Kökçü, Yelda (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, metnin küçük yapı düzeyinde yapılan değişikliklerin öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine olan etkisini belirlemektir. gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Elazığ ilinde bulunan iki farklı ortaokulda öğrenim gören toplam 156 öğrenciden (75 kız, 81 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak \"Okuduğunu Anlama Başarı Testi\" ve 5. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan \"Göçmen Kuşlar\" ve \"Bayrağımızın Altında\" metinleri kullanılmıştır. Araştırma iki aşamada yürütülmüştür. Uygulamanın ilk aşamasında, okuduğunu anlama becerisi birbirine yakın olan iki sınıf belirlemek için öğrencilere \"okuduğunu anlama başarı testi\" uygulanmıştır. Uygulamanın ikinci aşamasında ise \"Göçmen Kuşlar\" ve \"Bayrağımızın Altında\" metinleri ele alınmış; kontrol grubuna metinlerin orijinal hâli, deney grubuna ise metinlerin küçük yapı unsurları değiştirilmiş hâli uygulanmıştır. Her iki gruba ait son test sonuçları paket programda analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, metinlerin küçük yapılarında yapılan değişikliklerin okuduğunu anlama sürecinde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte; devrik cümleleri kurallı hâle getirme, uzun cümleleri ikiye bölme, gereksiz sözcükleri cümleden çıkarma, bağlaç ekleme gibi müdahalelerin, öğrencilerin okuduklarını anlama becerilerini geliştirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca okuduğunu anlama becerileri açısından kız öğrencilerin, erkek öğrencilerden daha başarılı oldukları belirlenmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları