ELAZIĞ YÖRESİ VİŞNE MERMER TOZU KATKILI HAFİF BETONUN BASINÇ VE ULTRASONİK SES GEÇİRGENLİĞİ ÖZELLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - Tanyıldızı, Harun; Coşkun, Ahmet (Erciyes Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada, mineral katkı olarak Elazığ yöresine ait vişneçürüğü mermer tozu, agrega olarak pomza taşı kullanılarak elde edilen taşıyıcı hafif betonun basınç dayanımı ve ultrasonik ses geçirgenliği araştırılmıştır. Deneylerde kullanılan vişneçürüğü mermer tozu, çimento ağırlığının % 0, % 10 ve % 20 ’si oranında yer değiştirilerek kullanılmıştır. Numunelerin hazırlanmasında maksimum tane çapı (dmax) 16mm olan pomza taşı kullanılmıştır. Basınç dayanımı ve ultrasonik ses geçirgenliği deneyleri için 150×150×150 mm ölçülerindeki küp numuneler hazırlanmıştır. Numunelere 7, 14, 28 ve 90 gün 20?2 ºC de standart su kürü uygulanmıştır. Kür uygulanan numunelerin basınç dayanımı deneyleri yapılmış ve ultrasonik ses geçirgenlik hızları ölçülmüştür. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, % 10 mermer tozu katkılı beton numuneler 28. günden sonra kontrol betonuna göre daha iyi dayanım özelliği göstermeye başlamıştır. Ayrıca % 20 mermer tozu katkılı hafif betonun basınç dayanımı değerleri kontrol betonuna göre daha düşük dayanım özelliği göstermiştir.

In this study, the ultrasonic pulse velocity and compressive strength of lightweight concrete containing Rosso Levanto marble in Elazığ were investigated experimentally. In addition to concrete mixture with only Portland cement, concrete mixture with 0%, 10%, 20% of Rosso Levanto marble replaced with cement by weight was prepared. Maximum grain diameter of pumice stone is 16 mm. The 150?150?150 mm cube specimens were prepared for compressive strength and ultrasonic pulse velocity. The specimens were cured in standard curing conditions at 20?2 °C for periods of 7, 14, 28 and 90 days. The specimens were tested for compressive strength and ultrasonic pulse velocity. The results showed that compressive strength and ultrasonic pulse velocity of lightweight concrete containing 10% marble was obtained higher than that of control concrete after 28 day. Furthermore, lightweight concrete containing 20% marble was obtained lower than that of control concrete.
Investigation of compressive strength and ultrasonic pulse velocity properties of lightweight concrete containing rosso levanto marble in Elazığ