Katalizör Olarak Katılan Bor Oksit ve Borik Asidin Polyester Üzerindeki Etkilerinin Mekanik ve Mikroyapı Açısından İncelenmesi - Taşgın, Yahya (My University, 2018)
Bu çalışmada kompozit üretiminde yaygın olarak kullanılan polyester malzemelere, ülkemiz için çok öneme sahip bor elementinin türevleri olan ve üretimini yaptığımız bor oksit ve borik asidin (H3BO3) polyester malzemeye farklı oranlarda ilavesinin, genel yapısını ve mekanik özellikleri nasıl etkilediği araştırılmıştır. Yedi farklı bileşim kullanılarak numuneler hazırlanmıştır. Bu numuneler; polyester, %5-10-20 ilaveli bor oksit (B2O3) ve %5-10-20 ilaveli borik asit (H3BO3) kullanılarak oluşturulmuştur. Daha sonra elde edilen bu numunelerin iç yapıları metalografik olarak incelenmiş ve yapılarındaki farklılıklar tespit edilmiştir. Üretilen numunelerin mukavemetlerinin belirlenmesi amacı ile çekme testine tabi tutulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda numunelerde B2O3 miktarı artıkça mukavemet değerinin artığı, H3BO3 artığında ise mukavemet dayanımının azaldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Seramik