FEN BİLGİSİ EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİ MERKEZLİ BAZI YÖNTEM VE TEKNİKLER ÜZERİNE YAPILAN DENEYSEL ÇALIŞMALARIN İNCELENMESİ: BİR META-ANALİZ ÇALIŞMASI - EKİCİ, AYŞE AYÇA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, öğrenci merkezli bazı yöntem ve tekniklerin akademik başarı, tutum ve kalıcılık üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların meta-analizini yapmaktır. Meta-analize dâhil edilen çalışmalar, 2005-2022 yılları arasında, Türkiye'de gerçekleştirilmiş, yüksek lisans ve doktora tezlerini kapsamaktadır. Ayrıca akademik başarı, tutum ve kalıcılık düzeyleri; yıllara, yayın türüne, sınıf düzeyine, çalışmanın yapıldığı illere, konu alanına, araştırma desenine, çalışma süresine ve çalışmada kullanılan yöntem/tekniklere göre de ele alınmıştır. Bu alanda yapılmış çalışmalar incelenerek belirlenen kriterleri sağlayan akademik başarı için 242,tutum için 114 ve kalıcılık için 55 çalışma meta-analize dâhil edilmiştir. Araştırmada işlem etkililiği meta-analizi kullanılmıştır. Elde edilen veriler Hedges's g ye göre hesaplanmıştır. Analizde CMA V.3 ve Excel.2010 programları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrenci merkezli bazı yöntem ve tekniklerin akademik başarı için etki büyüklüğü 0,962, tutum üzerindeki etki büyüklüğü 0,551, kalıcılık düzeyi üzerindeki etki büyüklüğü ise 1,158 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre; akademik başarı anlamlı ve büyük düzeyde, tutum anlamlı ve orta düzeyde, kalıcılık anlamlı ve büyük düzeyde etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiştir.

The aim of this research is to calculate the overall effect size with a meta-analysis of studies investigating the effects of some student-centered methods and techniques on academic achievement, attitude and retention. The studies included in the meta-analys is include master's and doctoral theses conducted in Turkey between the years 2005-2022. In addition, academic achievement, attitude and permanence levels; years, type of publication, grade level, provinces where the studies were conducted, subject area, research design, research duration and methods/techniquesused in the study. By examining the studies in this field, 242 studies for academic success, 114 for attitude and 55 studies for permanence were included in the meta-analysis, which met the determined criteria. Transaction effectiveness meta-analysis was used in the study. The data obtained were calculated according to Hedges's g. CMA V.3 and Excel.2010 programs were used in the analysis. As a result of the research, the effect size of some student-centered methods and techniques for academic success was 0.962, the effect size on attitude was 0.551 and the effect size on permanence level was 1.158. According to these results; it was determined that academic achievement was significant and large, attitude was significant and moderate, permanence was significant and had a large effect size.
Examination of experimental studies on some student-centered methots and techniques in science education: A meta-analysis study
Keywords: Eğitim ve Öğretim