KIRŞEHİR İLİ SINIRLARINDA YAŞAYAN ERINACEUS CONCOLOR TRANSCAUCASICUS SATUNIN, 1905 ÜZERİNDE SİTOGENETİK BİR İNCELEME - Erdoğan, KENAN (Fırat University, 2004)
Bu çalışmada, Kırşehir’den toplanan Erinaceus cinsi üzerinde sitogenetik incelemeler yapıldı. Araştırmada toplam 14 adet kirpi kullanıldı. Bunlardan 11’i dişi 3’ü erkektir. ‘‘Colchicinehypotonic citrate’’ tekniği ile örneklerin kemik iliği preparatları yapıldı ve her bir örnek için en az 40 metafaz plağı sayımı yapılarak karyotipleri tespit edildi. Karyotip analizleri sonucunda: 2n=48,  NF=94, NFa=90 olarak bulundu. Bu kromozomlardan, 12 çifti metasentrik, 6 çifti submetasentrik, 4 çifti subtelosentrik ve 1 çifti akrosentriktir. Gonozomlardan X kromozomu submetasentrik ve Y kromozomu metasentrik bulundu.Elde edilen veriler, daha önce yapılmış olan diğer çalışmalarla karşılaştırılarak, sitogenetik ve taksonomik durumları tartışıldı.