GÜVENDİK DAYK KARMAŞIĞI’NA AİT METAGRANİTLERİN ZİRKON U-Pb JEOKRONOLOJİSİ VE Lu-Hf İZOTOPLARI - Sar, Abdullah; Kürüm, Sevcan; Lee, Hao-yang (My University, 2024)
Alp Himalaya Orojenik Kuşağı’nın önemli bir bölümünü oluşturan, Doğu Pontid Orojenik Kuşağı’nda yüzeyleyen Güvendik Dayk Karmaşığı’na ait birimler metagranitler ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada inceleme konusu metagranitlere ait zirkon U-Pb jeokronolojisi ve zirkon Lu-Hf izotopları sunulmaktadır. Metagranitler petrografik olarak plajiyoklas, kuvars, K-feldispat, amfibol ve biyotit/muskovit minerallerinden oluşmakta olup granoblastik doku göstermektedir. Zirkon U-Pb jeokronoloji verilerine göre metagranit örneğinin kristalizasyon yaşı 206Pb/238U; 146 ± 13 My, metamorfizma yaşı ise 206Pb/238U verilerine göre 78,3 ± 1,4 My. dır. Magmatik kökenli zirkon minerallerinin 176Lu/177Hf izotop verileri 0,0008 ile 0,0026 aralığında değişmektedir. ?Hf(t) değerleri 6,01 ile 12,7 aralığında değişmekte olup pozitif değerler göstermektedir. TDM2 modal yaşları 0,40-0,81 Milyar yıldır. Metamorfik kökenli zirkon minerallerinin 176Lu/177Hf izotop verileri 0,0009 ile 0,0019 aralığında değişmektedir. ?Hf(t) değerleri 3,8 ile 5,9 aralığında değişmekte olup pozitif değerler sergilemektedir. TDM2 modal yaşları 0,76-0,89 Milyar yıldır. Pozitif ?Hf(t) değerleri metagranitlerin tüketilmiş manto kökeninden geldiğini göstermektedir.
Keywords: Güvendik Dayk Karmaşığı; Metagranit; Zirkon Lu-Hf izotopları; Zirkon U-Pb jeokronolojisi