Gibson Paradoksu Türkiye İçin Geçerli mi? Doğrusal Olmayan Zaman Serisi Uygulaması - Kubar, Yeşim; Ketenci, Seyit Taha; Çiçek, Yasemin (Ahmet Arif EREN, 2026)
Gibson paradoksu, fiyat seviyesi ile faiz oranı arasındaki pozitif ilişkiye atıfta bulunur. Bu konu, makroekonomideki en çok tartışılan ampirik sorunlardan biridir. Bu araştırmanın amacı, Gibson paradoksunun Türkiye ekonomisi için geçerli olup olmadığını incelemektir. Bu çalışmada, 2000:01 ile 2022:12 dönemi için aylık veriler kullanılarak, tüketici fiyat endeksi ile mevduat faiz oranı arasındaki korelasyon, doğrusal olmayan birim kök ve eşbütünleşme testi kullanılarak test edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar Gibson paradoksunun ilgili dönemde geçerli olduğunu göstermektedir. Ayrıca, fiyat seviyesi ile faiz oranı arasında uzun vadeli bir ilişki olduğu ve etkinin nominal faiz oranından fiyat seviyesine doğru olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, Gibson paradoksunun Türkiye'de geçerli olduğu hipotezini desteklemektedir.

The Gibson paradox refers to the positive relationship between the price level and the interest rate. It is one of the most debated empirical problems in macroeconomics. The aim of this research is to examine whether the Gibson paradox is applicable to the Turkish economy. In this study, the correlation between the consumer price index and the deposit interest rate was tested using monthly data for the period 2000:01 and 2022:12 using nonlinear unit root test cointegration analysis. Our findings show that the Gibson paradox holds true during the relevant period. It was also concluded that there is a long-term relationship between the price level and the interest rate, with the effect running from the nominal interest rate to the price level. This study supports the hypothesis that the Gibson paradox exists in Türkiye.
Is Gibson Paradox Valid for Türkiye? Nonlinear Time Series Application
Keywords: Applied Macroeconometrics; Uygulamalı Makro Ekonometri