MEME KANSERİ HÜCRE SERİLERİNDE TAMOKSİFEN VE ZOLERONİK ASİD KOMBİNASYONLARININ ANTİNEOPLASTİK ETKİNLİĞİNİN İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ - GENÇASLAN, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bifosfonatlar, meme kanserine bağlı kemik metestazlarının tedavisinde kullanılan ajanlardır. Son çalışmalarda bu bileşiklerin kemik meteastazı gelişimini önlemede de etkili olduğunu gösterilmiştir. Çalışmamızda MCF-7 meme kanseri hücre serilerinden 24, 48, 72. saatlerde incelenmek üzere ajan verilmeyen kontrol grubu, zoledronik asid 1, 10, 100 ?M/L, tamoksifen 10, 100 nM/L konsantrasyonları ile zoledronik asid ve tamoksifen kombinasyonlarının verildiği gruplar oluşturuldu. Zoledronik asid ve tamoksifen ile kombinasyonlarının MCF-7 meme kanseri hücre serileri üzerine olabilecek etkileri inverted mikroskop yardımıyla hücrelerin sayısı tespit edilerek belirlendi.Zoledronik aside maruziyet MCF-7 hücre sayıları üzerinde ilk 24 saatte yeterli ve anlamlı bir azalmaya neden olmadı. Fakat MCF-7 meme kanseri hücre serilerinde 10 ?M zoledronik asid konsantrasyonu ile 48 ve 72. saatlerde sırasıyla hücrelerin % 13 ve % 25' i ölürken, 100 ?M konsantrasyonda bu oranlar % 16 ve % 52 idi. Zoledronik asid doz ve zaman bağımlı olarak hücre sayılarında azalmaya neden oldu. MCF-7 meme kanseri hücre serilerinde zoledronik asidin 100 µM/L ve tamoksifenin 100 nM/L konsantrasyonlardaki kombinasyonu 48 ve 72. saatlerde hücre sayılarında sırasıyla % 28 ve % 63 azalmaya neden oldu (p=0.0000007).Bu çalışma zoledronik asidin invitro olarak MCF-7 meme kanseri hücre serileri üzerine antitümör etkinliği olduğunu ve yaygın kullanılmakta olan antineoplastik ajanlardan tamoksifenin antitümör etkinliğini arttırdığını göstermektedir.

Bisphosphonates are well established in the management of breast-cancer induced bone disease. Recent studies have suggested that these compounds are effective in preventing the development of bone metastases. In this study using substance 1, 10, 100 ?M/L concentration of zoledronic acid, 10, 100 nM/L concentration of tamoxifen and zoledronic tamoxifen combinations groups were established out of MCF-7 cell line to be examined at 24th, 48th and 72nd hours. The effects of zoledronic acid, tamoxifen and combinations were determined by assessing cell number using a inverted microscopy.Zoledronic acid was not sufficient to cause a significant reduction in cell number in 24 hours. At 10 ?M/L concentration of zoledronic acid decrease in cell number 13 % and 25 % of cells after 48 and 72 hours of incubation respectively whereas these rates were 16 % and 52 % at 100 ?M/L concentration of zoledronic acid respectively. The cytotoxic effect of zoledronic acid increases with dose and incubation time. Combination with 100 ?M/L concentration of zoledronic acid and 100 nM/L concentrations of tamoxifen decrease in cell number 28 % and 63 % after 48 and 72 hours of incubation respectively (p=0.0000007).These data suggest that zoledronic acid has a direct anti-tumour activity on breast cancer cells in vitro and potentiates the anti-tumour effects of commonly used antineoplastic agent tamoxifen.
An in vitro investigation of the antineoplastic effects of tamoksifen and zoledronic acid combination in breast cancer cell lines
Keywords: Onkoloji