ÇOCUK KARDİYOLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAYILMA VE ÇARPINTI SEMPTOMLARI İLE BAŞVURAN HASTALARIN RİTİM HOLTER SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ERKAL, AHMET HAMDİ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Önemli kardiyak disritmilerin en yaygın semptomu çarpıntıdır. Senkop ise geçici serebral hipoperfüzyona bağlı oluşan ani bilinç ve postüral tonus kaybı olarak tanımlanır. Bu çalışmada çocuk kardiyoloji polikliniğine bayılma ve çarpıntı semptomları ile başvuran hastaların ritim holter sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya çarpıntı yakınması ile başvuran 485 olgu ve senkop yakınması ile başvuran 129 olgu dahil edilmiştir. Hastaların HM ölçümleri retrospektif olarak incelenmiştir. Çarpıntısı olan hastalarda en sık supraventriküler ekstrasistol (SVE), daha sonra gezici atriyal pacemaker ve ventriküler ekstrasistol (VES) tespit edilmiştir. Senkop yakınması bulunan hastalarda da sırasıyla SVE, gezici atriyal pacemaker ve VES tespit edilmiştir. Gezici atriyal pacemaker tespit edilen hastaların en fazla 10-14 yaş grubunda olduğu görülmüştür (p<0,001). VES tespit edilen hastaların en fazla 10-14 yaş grubunda olduğu görülmüştür (p=0,034). 1. derece atriyoventriküler (AV) blok tespit edilen hastaların en fazla 15-18 yaş grubunda olduğu görülmüştür (p<0,001). Mitral valv prolapsusu (MVP)'nun kızlarda görülme sıklığı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p=0,014). Senkop şikayeti ile gelen hastalarda 1. derece AV blokun kızlarda görülme oranı istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,018). Sonuç olarak çarpıntı ve senkop başvurularında en sık SVE saptanmıştır. Hem gezici atriyal pacemaker hem de VES en sık 10-14 yaş grubunda, 1. derece AV blok ise en sık 15-18 yaş grubunda görülmüştür. Çarpıntı şikayeti ile gelenlerde MVP ve senkop şikayeti ile gelenlerde ise 1. derece AV blok kızlarda erkeklerden anlamlı şekilde yüksek görülmüştür.

The most common symptom of major cardiac dysrhythmias is palpitations. Syncope is defined as sudden loss of consciousness and postüral tonus due to temporary cerebral hypoperfusion. In this study, it was aimed to evaluate the rhythm holter results of patients admitted to the pediatric cardiology outpatient clinic with symptoms of fainting and palpitations. This study included 485 cases presenting with palpitations and 129 cases presenting with syncope. HM measurements of the patients were analyzed retrospectively. Supraventricular extrasystole (SVE), then mobile atrial pacemaker and ventricular extrasystole (VES) were detected most frequently in palpitations. SVE, mobile atrial pacemaker and VES were also detected in patients with syncope complaints, respectively. It was observed that patients with a mobile atrial pacemaker were mostly in the 10-14 age group (p <0.001). It was observed that patients with VES were mostly in the 10-14 age group (p = 0.034). Patients with first degree atrioventricular (AV) block were found to be in the 15-18 age group at most (p <0.001). The frequency of mitral valve prolapse (MVP) in girls is statistically significantly higher (p = 0.014). The prevalence of 1st degree AV block in girls with syncope complaints was found to be statistically significantly higher (p = 0.018). As a result, most common SVE was found in palpitations and syncope applications. Both the mobile atrial pacemaker and VES were most common in the 10-14 age group, and the 1st degree AV block was most common in the 15-18 age group. In patients with palpitations, MVP and syncope patients were found to be significantly higher in 1st degree AV block than in boys.
Evaluation of rhythm holter results of patients applied to pediatric cardiology clinic with syncope and palpitation
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları