Systemic inflammation and Ghrelin levels in chronic obstructive pulmonary disease patients with and without pulmonary hypertension - Deveci, Figen; Deveci, Yasemin; Turgut, Teyfik; Deveci, Süleyman Erhan; İlhan, Nevin; Karaca, Ilgın; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2010)
Pulmoner hipertansiyon (PH) Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) yaygın görülen bir komplikasyonudur. İştah açıcı ve endojen vazodilatör peptid hormon olan grelinin KOAH’a sekonder gelişen PH’de potansiyel rolü üzerine herhangi bir veri bulunmamaktadır. PH gelişen ve gelişmeyen kaşektik ve normal kilolu KOAH’lı olgularda serum grelin, tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-?) ve interlökin-6 (IL-6) düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. PH gelişen ve gelişmeyen kaşektik ve normal kilolu 60 KOAH’lı ve 15 sağlıklı kontrol olguda serum grelin, IL-6 ve TNF-? düzeyleri ölçüldü. TNF-?, IL-6 ve grelin düzeyleri enzim immünoassay (ELISA) yöntemiyle, pulmoner arter basınçları ise ekokardiyografi ile ölçüldü. PH gelişen ve gelişmeyen KOAH’lı olgular sağlıklı kontrol olgular ile karşılaştırıldığında serum IL-6 ve TNF-? düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek, serum grelin düzeyleri ise istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. PH gelişen kaşektik KOAH olgularında PH gelişmeyen kaşektik KOAH olguları karşılaştırıldığında serum grelin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük ve IL-6 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek olarak bulundu. Normal kilolu PH gelişen ve gelişmeyen KOAH’lı olgular arasında ise serum grelin düzeyleri açısından istatistiksel fark saptanmadı. PH gelişen kaşektik KOAH’lı olgularda daha belirgin olmak üzere, PH gelişen ve gelişmeyen tüm KOAH’lı olgularda serum grelin düzeyleri azalmıştır. Grelinin özellikle kaşektik KOAH olgularında olmak üzere, PH gelişmesine katkıda bulunan bir faktör olabileceği düşünülmüştür.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp