WEB TABANLI EXCEL ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI VE BİLİŞÖTESİ FARKINDALIK DÜZEYİNE ETKİSİ - BALTACI, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırmanın amacı, web tabanlı öğretimin öğrencilerin akademik başarısı ve bilişötesi farkındalık düzeyine etkisini belirlemektir. Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde Diyarbakır il merkezinde bulunan Vali Ahmet Cemil Serhadlı ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 86 (43 deney, 43 kontrol) öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Altı hafta süreyle uygulanan derslerde Excel programının tanıtımı, dosya, düzen, biçim menüleri, hücre kavramı, formül girme, toplam ve ortalama formülleri konuları anlatılmıştır.Deneysel yöntemle yürütülen bu çalışmada öntest ve sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Deney ve kontrol grupları belirlenirken öğrencilerin dördüncü sınıf başarı ortalamaları, kişisel özellikleri ve öntest puanları dikkate alınarak deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubuna web tabanlı öğretim programı uygulanırken, kontrol grubuna ise dersler geleneksel yöntem (anlatıma, soru-cevap ve gösterip yaptırma) ile işlenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre web tabanlı öğretimin öğrencilerin bilişsel başarılarını ve bilişötesi farkındalık düzeyini geliştirdiği tespit edilmiştir. Web tabanlı eğitim uygulanan deney grubunun bilişötesi farkındalık düzeyi ön-son test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur.Araştırmada elde edilen bulgular, web tabanlı öğretimin öğrencilerin bilişötesi farkındalık düzeyi üzerinde önemli etkileri olabileceğini göstermektedir.

Web Based Instruction On Students? Academic Success And Level Of Metacognition AwarenessThe purpose of this research is to define the effect of web based instruction on students? academic success and level of metacognition awareness. For this study, 86 students were selected (43 experimental group, 43 control group) in first semester of 2008-2009 academic year at Vali Ahmet Cemil Serhadli elementary school in province of Diyarbakir. Description of excel program, file, format, cell conception, entering formula, total and average formulas were taught.In this experimentally research, pretest and posttest were used with control group model. When establishing experimental and control groups, 4th grade success, personal characteristics, and pretest scores of students were considered. In experimental group lessons were thought with web based instructional program. In control group lessons were taught in traditional way (explanation, question-answers, and demonstration).According to research results, web based instruction improves level of cognitive success and metacognition awareness of students. It was found that there was statistically significant difference in metacognition awareness level of experimental group which was taught with web based instruction.These results show that web based instruction may have significant effects on metacognition awareness level of students.Key Words: Web based learning, Metacognition awareness, Academic success
Web based instruction on students? academic success and level of metacognition awareness
Keywords: Eğitim ve Öğretim