Deneysel pupiller membran tedavisinde rekombinant doku plazminojen aktivatörü (rt-PA)' nün etkinliği ve güvenilirliği - Çelebi, Serdal; Aslan, Lokman; Kükner, A. Şahap (My University, 2001)
AMAÇ: Hayvan modelinde deneysel olarak oluşturulan pupiller membran tedavisinde, fibrinolitik bir madde olan rekombinant doku plazminojen aktivatörü (rt-PA) ön kamaraya verilerek, etkinlik ve güvenilirlik yönünden araştırılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada denek olarak 2000-2500 gram ağırlığında 18 pigmentli tavşanın tek gözü kullanılmıştır. Denekler, kontrol ve rt-PA grubu şeklinde iki eşit kısma ayrılmıştır. Deneklerin kulak veninden alınan 0.2 ml sitratlı kan ön kamaraya verilerek, pupiller membran oluşturulmuştur. Pupiller membran oluştuktan 24 saat sonra, biyomikroskobik muayene ile derecelendirilmiş ve fotoğraflar çekilmiştir. Kontrol grubuna hiçbir şey verilmezken, ikinci grubun ön kamarasına 25 µg/0.2 ml rt-PA verilmiştir. Tedavinin 3, 6, 24, 48, 72 ve 168'inci saatlerinde, biyomikroskopik muayene ile her iki gruptaki pupiller membran miktarı derecelendirilmiştir. Tedavinin altıncı saatinde ön kamaraya ait fotoğraflar çekilmiştir. Tedavi sonrası bir hafta boyunca göz içi basıncı, korneal ödem, ön kamara inflamasyonu ve lens kesafeti açısından takip edilmiştir. BULGULAR: rt-PA'nün pupiller membran tedavisindeki etkinliği kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, ilaç uygulandıktan altı saat sonra (p<0.01), 24 saat sonra (p<0.001) ve bir hafta sonra (p<0.01) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Göz içi basıncında anlamlı bir artış, korneal ödem, ön kamara inflamasyonu ve lens kesafeti gibi yan etkiler gözlenmemiştir. SONUÇ: Deneysel pupiller membran modelinde, ön kamaraya 25 µg/0.2 ml dozunda verilen rt-PA, pupiller membranın tedavisinde yeterince etkin ve güvenilir olarak bulunmuştur.
Keywords: Ön kamara; Katarakt; Deneysel hastalıklar; Doku plazminojen aktivatörü; Fibrin; Deneysel çalışma; Rekombinant proteinler