REŞAT ENİS AYGEN, HAYATI VE ESERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA/İNCELEME - SARIÇİÇEK, MÜMTAZ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışma, Cumhuriyet dönemi romancılarımızdan Reşat Enis Aygen'in hayatı ve eserlerini inceleyen bir monografidir. 1909-1984 yıllan arasında yaşamış olan Aygen'in hayatı, çeşitli eserlerden ve görüştüğümüz yakınlarından alınan bilgiler doğrultusunda incelenmiş, bazı bilinmeyen yönleri ortaya çıkarılmış, edebî ve siyasî fikirleri tahlil edilmiştir. Yazmış olduğu, on adet roman, elli üç adet hikâye, yapı ve muhteva özellikleriyle, ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca, yazan n dil ve üslûp özellikleri üzerinde durulmuştur. Muhtelif gazetelerde yayınlamış olduğu; eserleri bölümünde listesini sunduğumuz, yüz yirmi adet çeşitli türdeki gazete yazısı, edebî kıymeti bulunmadığı için etraflıca incelenmemiş, çeşitli bölümlerde, gerektikçe temas edilmiştir. Aygen'in eserleri üzerinde yapılmış olan çalışmaların listesi, bibliyografya bölümünde verilmiştir.

This work is a monograph of life and works of Reşat Enis AYGEN who was a novelist writer of Republic of Turkey. We have studied the life of AYGEN, who lived between 1909 and 1984, through his works and from information that we gathered from his living relatives who provided us with some unknowns about the writer, his carier and political views. In addition, his language style and linguistic methods were studied. Although about 120 short novels, which were puplished in various newspapers throught the nation, have not been examined in detial (since they did not have a big impact on his work), they occasionaly have been referred throughout this thesis. The list of works that has been studied is classified in Bibliography section.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature