Köprülü kavşaklar ve trafik güvenliği - Namlı, Remzi (Erciyes Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmanın amacı, yoğun trafiğin kesiştiği yerlerde yapılan köprülü kavşaklar ve trafik güvenliğidir. Birçok yol ağının kesiştiği yerlerde trafiğin güvenli bir şekilde akışını temin etmek için genellikle eşdüzey kavşaklar yapılmaktadır. Bu kavşaklarda trafik güvenliği genel olarak trafik işaretlemeleri ve ışıklı sinyalizasyon sistemi ile yapılmaktadır. Bütün bu tedbirlere rağmen eşdüzey kavşaklar yeterince hizmet verememektedir. Bu nedenle köprülü kavşaklar ekonomik olarak pahalı olmasına rağmen, trafik kesişmelerinin ve yoğun trafiğin fazla olduğu yerlerde uygulanır. Kavşağa gelen yolların sınıfı ve trafik yoğunluğuna bağlı olarak farklı tipte köprülü kavşaklar yapılabilir. Bu çalışmada Elazığ’daki farklı tipteki köprülü kavşaklar ve trafik güvenliği ele alınmış incelenmiştir.

The aim of this study is different types of interchanges and the traffic safety of these interchanges which built in the heavy traffic intersection. The intersections are built commonly in heavy traffic junction to provide the traffic flow safely. In general, traffic safety is maintained by overall traffic markings and light signaling system in these intersections. Despite all these expedients, intersections cannot provide enough service. Therefore, although interchanges have high economic costs, they are applied in traffic intersections and heavy traffic regions. Different types of interchanges can be built depending on the traffic density and types of road on the intersection. In this study, different types of interchanges and traffic safety in Elazig are discussed and examined.
The interchanges and traffic safety