Dicrocoelium dendriticum'un koyun karaciğerinde yaptığı tahribatın morfolojik ve histopatolojik olarak incelenmesi - Simsek, Sami; Ceribasi, Ali Osman; Ütük, Armağan Erdem (My University, 2004)
Bu çalışma, Dicrocoelium dendriticum'un neden oldugu karaciğer harabiyetini ortaya koymak amaciyla agir enfekte bir koyun karaciğerinin morfolojik ve histopatolojik incelenmesi ile gerçekleştirilmistir. Makroskobik olarak karaciğerin sklerotik bir görünümde olduğu, visseral ve paryetal yüzlerde sari beyaz renkte dallanmis oldukça fazla sayida safra kanalları tespit edilmiştir. Karaciğerin kesit yüzünde safra kanallarının oldukça kalınlaşmış ve belirginleşmiş oldugu saptanmistir. Mikroskobik olarak ise karaciğerde yaygin bir kolangiohepatitisin yanısira kapsüler ve portal, fibrozis ile birlikte rejeneratif nodüllerin varlığı kaydedilmiştir. Sonuç olarak, ağir Dicrocoelium dendriticum enfeksiyonlarının erken sirotik değisimlere öncülük edebildigi ortaya konmuştur.
Keywords: Dicrocoelium; Karaciğer; Koyun