Atık Plastiğin Kömür ve Biokütle ile Birlikte Yakılarak Değerlendirilmesi - Duranay, Neslihan; Yılgın, Melek (My University, 2016)
Bu çalışmada, laboratuvar ölçekli sabit yatak yakma sisteminde plastik atık biokütle ve linyitten hazırlanan ikili ve üçlü karışım peletlerinin yanma davranışı incelenmiştir. Plastik atık olarak market poşetleri, biokütle kaynağı olarak mobilya fabrikası atık tozu ve linyit olarak da Bingöl Karlıova linyiti kullanıldı. Peletlerin yanma davranışına işlem sıcaklığının, karıştırılma oranlarının etkisi araştırıldı. İşlem sıcaklığı arttıkça peletlerin tutuşma, uçucu madde ve karbon yanma sürelerinin azaldığı ve yanma hızının arttığı tespit edildi. Karışım peletlerindeki plastik oranındaki artış ile yanma hızı ve verimini artırdığı belirlendi. Önemli bir çevresel sorun olan plastik torba atıklarının düşük kaliteli linyitler veya atık biokütle ile yakılabileceği ve enerji üretiminde kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; Jeokimya ve Jeofizik; Çevre Bilimleri; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Mühendislik; Kimya