DİCLE NEHRİ’NİN PLANKTONİK ALG FLORASI - Şen, Bülent; Varol, Memet (My University, 2014)
Bu çalışma, Dicle Nehri'nin fitoplankton kompozisyonundaki değişimlerini ortaya koymak için Şubat 2008-Ocak 2009 tarihleri arasında 7 istasyonda aylık olarak yürütülmüştür. Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta, Euglenophyta, Chrysophyta, Pyrrophyta, Cryptophyta, Xantophyta ve Rhodophyta divizyolarına mensup 390 takson teşhis edilmiştir. Tür çeşitliliği bakımından fitoplanktonun en zengin gruplarını, toplam takson sayısının %39.23'ünü kapsayan Bacillariophyta, %32.05'ini kapsayan Chlorophyta ve %18.46'sını kapsayan Cyanophyta divizyoları oluşturmuştur. Bacillariophyta divizyosundan Achnanthes minutissima var. minutissima, Amphora ovalis, Cocconeis pediculus, Cymbella affinis, Diatoma vulgaris, Encyonema silesiacum, Gomphonema angustatum, Gomphonema olivaceum, Gomphonema parvulum, Gomphonema vibrio var. intricatum, Navicula capitatoradiata, Navicula cryptonella, Navicula trivialis, Nitzschia fonticola, Nitzschia palea, Reimeria sinuata, Rhoicosphenia abbreviata ve Ulnaria ulna; Chlorophyta divizyosundan Cladophora glomerata, Eudorina elegans, Mougeotia sp., Oedogonium sp., Pediastrum boryanum, Spirogyra sp., Stigeoclonium lubricum, Ulothrix tenerrima ve Ulothrix tenuissima; Cyanophyta divizyosundan Oscillatoria subbrevis, Phormidium formosum, Phormidium limosum, Planktolyngbya limnetica, Planktothrix agardhii ve Pseudanabaena limnetica; Pyrrophyta divizyosundan Ceratium hirundinella ve Peridinium cinctum; Euglenophyta divizyosundan Euglena oxyuris ve Euglena sp.; Rhodophyta divizyosundan Audouinella hermannii Dicle Nehri'nde yaygın bulunan türler olarak teşhis edilmiştir
Keywords: Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi