Elazığ, Keban yöresinde yaşayan salyangoz (Helix lucorum Linnaeus, 1758)' da endohelmintlerin araştırılması - Sağlam, Naim; Gökhan, H. Bayram (My University, 2006)
Bu çalışmada Elazığ, Keban yöresinden toplanan 20 adet salyangoz (Helix lucorum) endohelmint yönünden incelendi. Yapılan parazitolojik muayene sonucunda salyangozların bağırsağında Paragonimus sp. (Trematoda; Digenea) ve Protostrogylus sp. (Nematoda; Metastrongyloidea) belirlendi. Paragonimus sp.'nin bolluğu (abundance) % 20, yaygınlığı (prevalance) % 5 ve ortalama yoğunluk (mean intensity) 4 parazit/ salyangoz olarak, Protostrogylus sp.'nin bolluğu % 30, yaygınlığı % 5 ve ortalama yoğunluk ise 6 parazit/ salyangoz olarak tespit edildi. Her iki parazitin de ergin olmayıp salyangozu arakonakçı olarak kullandığı belirlendi.
Keywords: Solucanlar; Türkiye; Keban Baraj Gölü; iplik solucanları; parasitoz; Elazığ; salyangoz; balık hastalıkları; Metastrongylidae; Paragonimus; Protostrongylus; Trematoda; Digenea; Helix lucorum