Dünya' da ve Türkiye' de hayvan haklarının tarihsel gelişimi - Yasar, Askın; Yerlikaya, Halis (My University, 2004)
Bilimsel araştırma ve deneylerde hayvan kullanımındaki artış, bu eyleme karşı görüşte olanların da sayısında artışa neden olmuştur. Hayvan deneylerine karşı (antivivseksiyonist) tavır sergileyen grupların ilk yasal örgütü ingiltere'de (1875) kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sonrasında, hayvanların deneylerde kullanımındaki artış, 1-960'h yıllarda en üst seviyeye ulaşmış ve bu durum hayvanları koruma konusunda bir refleksin oluşmasına neden olmuştur. \"İnsanların hayvanlara karşı sorumluluğu olmalı\" fikrinden \"hayvan haklarına\" kadar uzanan düşünceler zinciri, dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda hayvan severin farklı isimler altında (Hayvan severler derneği, doğayı ve hayvanları koruma demeği vb) örgütlenmelerini hızlandırmış ve güçlendirmiş; hayvanları koruma kurullarının ve deney hayvanları etik kurullarının önemini, görev ve sorumluluklarını da arttırmıştır. Bu hızlı gelişmeler son yüzyıl için Türkiye'de de görülmüş ve hayvan hakları hareketi konusunda önemli sayılabilecek mesafeler alınmıştır. Bu çalışmada, Dünya'da ve Türkiye'deki hayvan haklan hareketi, tarihsel boyutu ile ele alınıp tartışılacaktır.
Keywords: Etik; veteriner tarihi; hayvan refahı; hayvan deneyleri