Yığma duvarların mikro modellemesinde harcın çekme dayanımı ve kaymagerilmesi iletim katsayısının etkisi - Karaton, Muhammet; Çanakçı, Kağan (My University, 2021)
Bu çalışmada, yığma duvarların mikro model ile analizinde 3 boyutlu sabit doğrultulu yayılıçatlak modelinin etkinliği incelenmiştir. Duvarın harç ve tuğla kısımlarının lineer olmayandavranışını hesaplamak için William ve Warnke modelinin özel hali olan üç değişkenli betonmodeli kullanılmıştır. Nümerik analizler için Ansys sonlu eleman programı içerisindebulunan Solid65 beton elemanı seçilmiştir. Nümerik sonuçların karşılaştırılması amacıyla,JD4, JD6 ve JD7 Eindhoven duvarlarının deney sonuçlarından elde edilen taban kesmekuvveti-tepe yer değiştirme eğrisi ile oluşan çatlak bölgeleri kullanılmıştır. Harcın çekmedayanımının ve bu bölgenin sonlu eleman modelinde tanımlanan kayma gerilmesi iletimkatsayısının nümerik çözümler üzerine olan etkisi incelenmiştir. Yığma yapıların mikroseviye statik itme analizlerinde kullanılması amacıyla harcın çekme dayanımı için bir katsayı ve kayma gerilmesi iletim katsayıları için bazı değerler önerilmiştir.
Keywords: Mimarlık