DEMİR ESASLI MOLİBDEN, NİKEL, BAKIR KATKILI TOZ METAL ALAŞIMININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE BAKIR ORANININ ETKİSİ - SOMUNKIRAN, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DEMİR ESASLİ MOLİBDEN, NİKEL, BAKIR KATKILI TOZ METAL ALAŞIMININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE BAKIR ORANININ ETKİSİ İlyas SOMUNKIRAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı Bu çalışmada, Distaloy AE toz alaşımındaki artan bakır miktarının mekanik özelliklere etkisi incelendi Distaloy AE içindeki bakır miktarı %I 5 dan %6.5'e kadar artırıldı. Mekanik özelikler olarak çekme dayanımı, basma dayanımı ve senlik değerleri her bir alaşım kompozisyonu için belirlenmiştir Bütün numuneler çift etkili bir preste sabit pres kuvveti altında soğuk olarak preslenerek ve 1130°C sıcaklıkta 30 dakika süreyle Propan gazı atmosferinde sinterlenmiştir. Baz olarak Distaloy AE tozu seçilmiştir ve ağırlıkça sırasıyla %0.5, %1, %2, %3, %5 Bakır tozları ilave edilmiştir Mekanik özellikleri belirleyebilmek için çekme, basma ve sertlik deneyleri yapıldı. Her bir alaşım gurubunun yoğunluğu belirlenerek Distaloy AE alaşımındaki artan bakır oranının yoğunluğa etkisi incelenmiştir Sonuç olarak, alaşımlardaki bakır uranı artarken çekme, basma ve sertlik değeride artmaktadır. Ancak, %2.5Cu oranına kadar yoğunluğu artarken daha yüksek bakır ilaveleri için yoğunluk düşmektedir. Anahtar Kelimeler: Toz Metalürjisi, Demir Esaslı Alaşımlar, Distaloy AE, Mekanik Özellikler

II ABSTRACT MSCTIIESİS THE EFFECT OF COPPER CON TEN T ON THE MECHANICAL PROPERTIES OF IRON BASED MOL1BDENIUM, NICKEL AND COPPER ADDITIVE POWDER METAL ALLOY İlyas SOMUNKIRAN Fırat University Graduate School of Natural Department of Metalurgy Education In this study, the effects of copper content of Distaloy AE powder alloy on the mechanical properties were investigeted. Copper content of Distaloy AE was increased from 15% to 6.5% Mechanical properties such as ultimate, tensile strength, compression strength and hardness properties were determined for each alloy composition. All specimens were cold compacted in a double action press under a constant press force and sintered at I I30°C for 30 minutes in a propan gas atmosphore. As a based powder, Distaloy AE powder was choosen as the base material and copper powder was added 0.5%, 1%, 2%, 3% and 5% in weight. To be able to determine mechanical properties, tensile, compression and hardness tests were performed. Density of each alloy groups was determined and the effect of increasing copper content on the density of (Distaloy AE + Cu) alloys was investigated It is concluded that with the increasing copper content, ultimate tensile strength, compression strength and hardness values increase. However, density of alloys increases up to 2.5% copper content and then decrease with higher copper content Key Words : Powder Metallurgy, Iron Alloy, Distaloy AH, Mechanical Properties
The Effect of copper content on the mechanical properties of iron based molibdenium, nickel and copper addivive powder metal alloy
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering