TAVŞANLARDA DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN GLAKOM FİLTRASYON CERRAHİSİ (GFC) ÜZERİNE MİTOMYCİN-C (MMC) VE SİKLOSPORİN-A (CSA) NIN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - MUZOĞLU, ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Glakamatöz hastalarda sağaltım amacıyla gerçekleştirilen glakom filtrasyon cerrahisi (GFC, trabekülektomi) fistülünün işlevselliği granülasyon dokusunun inhibisyon süresine bağlıdır. Her biri 6?şardan olmak üzere kontrol, MMC ve MMC+CsA gruplarına ayrılan toplam 18 adet Yeni Zelanda tavşanının kullanıldığı mevcut çalışmada deneysel olarak oluşturulan GFC fistülünün tıkanmasında rol oynayan granülasyon dokusunun MMC ve MMC+CsA kombinasyonu kullanılarak inhibe edilmesi amaçlanmıştır. Tünel bölgesindeki kliniksel değişiklikler ve komplikasyonlar, 0-35. günler arasında belli Aralıklarla 7 kez oftalmoskop, gözyaşı üretim miktarı testi, tonometre ve gonioskop kullanılarak değerlendirilmiştir. Kullanılan grupların hiçbirinde operasyonla ilgili komplikasyona rastlanılmamıştır. Çalışma sonrası ötenazi edilen deneklerin sağ gözleri alınıp histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Kliniksel ve histopatolojik bulgulara göre, MMC ve MMC+CsA gruplarının tüm deneklerinde tünelin çalışma boyunca açık olduğu ve bu açıdan her iki grup arasında önemli bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Tüm gruplara ait başlangıç GİB değerlerinde görülen belirgin düşüşün klinik ve histopatolojik bulguları desteklediği, çalışmanın sonuna doğru bu değerlerde meydana gelen artışın ise belirtilen bulgularla çeliştiği anlaşılmıştır. Operasyon sonrası GİB?te görülen önemli düşüşün operasyon stresinin aköz humör üretimini baskılaması ve fazla miktarda sıvının yeni oluşturulan tünel tarafından tahliye edilmesinden; çalışmanın sonlarına doğru tünel açık olduğu halde GİB?te yükselme meydana gelmesinin ise kullanılan deneklerin sağlıklı trabeküler ağa sahip olmasından kaynaklandığı sanılmaktadır. Gözyaşı üretim miktarı parametrelerinin kontrol ve MMC?ye göre MMC+CsA grubunda daha stabil bir dalgalanma gösterdiği belirlenmiş olup bu durumun CsA?nın gözyaşı üretim miktarı üzerine olan modülatör etkisinden kaynaklandığı sanılmaktadır. Sonuç olarak MMC veya MMC+CsA kombinasyonunun çalışma süresince tünelin granülasyon dokusuyla kapanmasını başarıyla önlediği ve bu açıdan aralarında dikkate değer bir farkın olmadığı belirlenmiştir. İki grup arasında oluşan farkın ise sadece CsA?nın kullanıldığı bir başka grubun ilave edilmesiyle yapılacak daha uzun süreli bir çalışmayla ortaya konulabileceği kanısına varılmıştır.

The patency of glaucoma filtration surgery (GFS) fistula performed for treatment purpose on the glaucomatous patients totally depends on the duration of inhibition of the granulation tissue proliferation. The present study aimed at inhibiting the granulation tissue playing a primary role on the obstruction process of the GFS tunnel induced experimentally on a total of 18 New Zealand bred rabbits divided into control, MMC and MMC+CsA groups of 6 animals in each, with topical administration of MMC and MMC+CsA combination. Clinical alterations and complications in the GFS tunnel region were evaluated using ophthalmoscope, tear tests, tonometer and gonioscope 7 times at predetermined intervals, between the 0-35th days. No complication related to the surgery was determined in the groups used in the study. The right eyes of experimental subjects euthanized at the end of the study were obtained and histopathologically evaluated. According to clinical and histopahtholgical findings, the GFS tunnel remained open in all experimental animals of MMC and MMC+CsA groups during the study with no a marked difference between both groups. It was observed that a meaningful degrease in initial IOP values in all groups conformed to the clinical and histopathological findings, whereas an increase in IOP values toward the end of the study was contrast with those findings mentioned. The reasons for marked IOP decrease after the surgery are thought to be suppressive effect of operation stress on the production of humor aqueous and excessive drainage of this fluid via the new tunnel performed. On the other hand, an increase in IOP toward the end of the study despite the maintenance of the patency of the tunnel is considered to be result from the compensation action of the normal functioning of trabecular angle of the experimental subjects used. The tear production rate parameters in MMC+CsA compared to control and MMC groups showed more stabile fluctuation which is believed to result partially from the modulator effects of CsA on tear production. In conclusion, MMC and MMC+CsA combination were determined to have successfully prevented the obstruction of the tunnel with granulation tissue accordingly no a marked difference between them. It is suggested that the possible difference assumed to present between these two groups can only be understood with a prolonged study established with inclusion of another group containing just CsA.
Investigation of the effects of mitomycin C (MMC) and cyclosporin A (CsA) on experimentally induced glaucoma filtration surgery (GFS) in rabbits
Keywords: Veteriner Hekimliği