ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA ELE YÖNELİK ULTRASON VE PARAFİN TEDAVİ MODALİTLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ - AKGÜN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Amaç; Romatoid artritli hastalarda ele yönelik ultrason ve parafın tedavi modalitelerinin karşılaştırmalı değerlendirmesi. Arkaplan; Romatoid artrit (RA) özellikle el bileği ve el eklemlerini simetrik olarak tutarak ağrı, şişlik, hareket kısıtlığı ve kavrama gücü kaybına yol açan, günlük yaşam aktivitelerinde zorluklara neden olabilen kronik, inflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmada inaktif RA'lı hastaların medikal tedavilerine müdahale edilmeden egzersiz ile birlikte ultrason (US) ve parafın tedavi modalitelerinin etkinliği incelendi. Metod; Çalışmaya inaktif 32 RA'lı hasta alındı. Bu hastaların 16'sının bir eline US+egzersiz, diğer eline (kontrol el) sadece egzersiz, diğer 16 hastanın bir eline parafm+egzersiz, diğer eline (kontrol el) sadece egzersiz uygulandı. Hastaların tedavi öncesi (TÖ) ve tedavi sonrası (TS) ağrı, hastanın kendini değerlendirmesi, hekimin hastayı değerlendirmesi vizüel analog skala (VAS) ölçümleri, ağrılı eklem sayısı, şiş eklem sayısı, kavrama gücü (KG), el bileği ile proksimal interfalangial (2-5) eklem çevresi ölçümleri, el bileği, metakarpofalangial (2-5) ve proksimal interfalangial (2- 5) eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümleri, el fonksiyonel değerlendirme (EFD), Health Assessment Questionnaire (HAQ), Nottingham Health Profile (NHP), Ritchie artiküler indeksi, Duruöz el indeksi (DEİ) ölçümleri ve el kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümleri karşılaştırıldı. Bulgular; US+egzersiz uygulanan ve parafm+egzersiz uygulanan ellerde KG, EFD ve el bileği ile elin EHA ölçümlerinde anlamlı düzelmeler sağlandı. Sadece egzersiz alan ellerde ise bu parametrelerde ısı modalitesi uygulanan ellerdeki kadar belirgin olmayan düzelmeler sağlandı. US+egzersiz uygulanan el ile sadece egzersiz uygulanan el arasında ve parafin+egzersiz uygulanan el ile sadece egzersiz uygulanan el arasında da anlamlı bir fark saptandı. Parafin ve US grubundaki hastaların TÖ ve TS el KMY ölçümleri arasında fark saptanmadı. VAS değerlerinde HAQ, NPH ölçümlerinde her iki grupta da düzelmeler sağlandı. US grubunda DEİ'de, parafın grubunda Ritchie artiküler indekste anlamlı düzelmeler sağlandı. Tartışma; Sonuçlarımız; US, parafın ve egzersizin inaktif RA'lı hastalarda el KMY'sini etkilemeksizin el fonksiyonlarını (KG, EFD, EHA) arttırdığını, bununla birlikte sadece egzersize göre US+egzersiz ve parafin+egzersiz uygulamasının daha etkili olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler; Romatoid artrit, ultrason, parafın banyosu, egzersiz, el, kemik mineral yoğunluğu. 1

Comparative assessment of ultrasound and paraffin modalities for the treatment of hands in patients with rheumatoid arthritis 2. ABSTRACT Objective; Comparative assessment of ultrasound and paraffin modalities for the treatment of hands in patients with rheumatoid arthritis Background; Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease involving hand and wrist joints symmetrically and causes pain, swelling, joint stiffness and loss of grip strength resulting difficulties in daily living activities. This study proposed to assess the efficacy of ultrasound (US) and paraffin baths in the treatment of RA patients whose medical treatments were maintained. Methods; Thirty-two patients with inactive RA were included into the study. Patients allocated into two groups and 16 patients received US+exercise to one hand and only exercise to the other hand (control hand), the rest of patients (16 patients) received paraffin+exercise to one hand and only exercise to the other hand (control hand). Patent's pre- and post-treatment measurements included; pain, patient's and physician's global assessment VAS scores, tender and swollen joint counts, hand grip strength (HG), joint circumferences of the wrist and proximal interphalangeal (2-5), range of motion (ROM) at wrist, metacarpophalangeal (2-5) and interphalangeal (2-5) joints, hand functional assessment (HFA), Health Assessment Questionnaire (HAQ), Nottingham Health Profile (NHP), Ritchie Articular Index (RAİ), Duruöz Hand Index (DHI) and bone mineral density (BMD) of the hands. Results; Significant improvements were achieved in HG, HFA, ROM of wrist and hand joints in US+exercise and paraffin+exercise treated hands. These parameters had improvement in the control hands but did not reach to the levels of treatment groups. When only exercised hand compared to the treated hand; there was a significant trend in favor of US+exercise and paraffin+exercise. There was not a significant difference in pre- and post-treatment BMD of hands in both groups either in treated or untreated hand. Both groups had significant improvement in VAS, HAQ and NHP scores. Significant improvement in DHI in US group and RAI in paraffin group has been achieved. Conclusions; Our results indicate that US and paraffin bath treatments improve hand functions in inactive RA patients without any significant change on hand BMD.Additionally, US+exercise and paraffin+exercise treatments are superior to exercise alone in the treatment of RA hand. Key words: Rheumatoid arthritis, ultrasound, paraffin bath, exercise, hand, bone mineral density.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation