İlköğretimde demokrasi eğitimine bir örnek: Okul öğrenci meclisleri (Elazığ ili örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kan, Ayşe Ülkü; Cüro, Elif (My University, 2010)
Tarama tipindeki bu çalışmanın amacı ilköğretim okullarında uygulanan okul öğrenci meclislerinin etkililik düzeyine ilişkin öğretmenlerin ve okul öğrenci meclisi üyesi olan öğrencilerin görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla araştırmacılar tarafından 20 maddelik beşli Likert tipi bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı. 94 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada 245 öğrenci ve 199 öğretmen yer almıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve LSD testinden faydalanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında öğretmen ve öğrenci görüşleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca gerek öğretmenlerin gerekse öğrencilerin görüşleri bulundukları okulların sosyo-ekonomik düzeyleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin okul öğrenci meclisi uygulamalarını etkili ve yararlı buldukları belirlenmiştir. Hem öğretmen hem de öğrenci görüşlerinin olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak okul öğrenci meclisi uygulamalarının devamlılığının sağlanması önerilmektedir. Ayrıca okul öğrenci meclislerinin etkili biçimde yürütülmesi için araştırma bulgularına dayalı olarak bazı yararlı önerilerde bulunulmaktadır.
Keywords: Demokrasi; öğrenci konseyleri; demokrasi eğitimi; ilköğretim okulu