FAKİR BAYKURT'UN ROMANLARINDA TOPLUMSAL GERÇEKÇİLİK - AKAR, YELİZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Çalışmamızda, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın çağdaş yazarlarından Fakir Baykurt'un romanlarını toplumsal gerçekçilik açısından çözümlemeye çalıştık.Çalışmamızı iki ana bölüm halinde düzenledik. Monografi nitelikli birinci bölümde Fakir Baykurt'un yaşamı, edebi kişiliği ve yapıtlarının değerlendirmesini yaptık.İkinci bölümde ise Fakir Baykurt'un on dört romanını toplumsal gerçekçilik açısından inceledik. Eserden yazara ulaşmayı hedefleyen bir değerlendirme tarzını esas aldığımız bu incelemede, yazarın romanlarındaki toplumsal ve sosyal yozlaşmayı, bireyin kendine dönüş sürecini bilimsel ve estetik yönden tahlil ettik.Anahtar Kelimeler: Fakir Baykurt, roman, toplumsal gerçekçilik, birey, farkındalık.

In our study, we tried to analyse the novels of Fakir Baykurt, who is one of the contemprary authors in the Republic Period in the Turkish Literature, from the view point of social reality.We designed our study in two major parts. We evaluated Fakir Baykurt?s life, his literary personality and his works in the first part called monograpy.In the second part, we studied fourteen novels of Fakir Baykurt from the view of social reality. In this study which we aimed to reach the author from his works, we analysed the society and social deficiency and the process of the individual?s return to oneself from the scientific and aesthetic views.Key Words: Fakir Baykurt, novel, social reality, individual, awareness.
The post graduation thesis the social reality in of Fakir Baykurt?s novel?s
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı