Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) Yumurtalarının Dezenfeksiyonunda Sirkenin Kullanılabilirliği - Ural, M. Şener; Çalta, Metin; Celayir, Yasin (Giresun Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) yumurtalarına kuluçkalama evresinde mantarlaşmaya karşı dezenfektan olarak antimikrobiyal bir madde olan sirkenin kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan ticari bir sirke kullanıldı. Çalışma süresince döllenmiş yumurtalar bir hafta arayla sirkenin 2, 4, 8 ve 12 ml/Lkonsantrasyonlarına 15 dakika süreyle banyo şeklinde maruz bırakıldı. Kontrol grubu ve tüm konsantrasyonlar üç tekrar olarak yapıldı.Çalışma sonunda, en yüksek ölüm oranı %20,2 olarak kontrol grubunda belirlendi. Bunu sırasıyla %15,6 ile grup 1 (2 ml/L), %14,6 ile grup 2 (4 ml/L), %14,1 ile grup 3 (8 ml/L), ve %12,1 ile grup 4 (12ml/L)’ün takip ettiği gözlendi.Sonuç olarak, gökkuşağı alabalığı yumurta ve larvalarının dezenfeksiyonunda, kimyasallar yerine doğal bir dezenfektan olan sirkenin kullanılabileceği ve en uygun sirke konsantrasyonun ise 12ml/L olduğu belirlendi

In this study, the usability of vinegar as an antimicrobial substance against fungus during incubation stage of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) eggs was investigated. For this purpose, commercial vinegar without any additives was used. During the study, fertilized eggs were exposed to 2, 4, 8 and 12 ml/L concentrations of vinegar for a week interval as bath for 15 minutes. All vinegar concentrations and control group were applied as three replicates.At the end of the study, the highest death rate was determined in the control group as 20.2%. This was followed by the group 1 (2 ml / L) as 15.6%, group 2 (4 ml / L) as 14.6%, group 3 (8 ml / L) as 14.1% and group 4 (12 ml / L) as 12.1% respectively.In conclusion, it was determined that a natural disinfectant vinegar can be used instead of chemicals used for disinfection of rainbow trout eggs and larvae. The optimal concentration of vinegar for this purpose was determined as 12 ml/L
Usability of Vinegar in Disinfection of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) Eggs