İstanbul İlindeki Veteriner Kliniklerine Getirilen Kedi Ve Köpeklerde Deri Hastalıklarının Görülme Oranlarının Araştırılması - Canpolat, İbrahim; Çakır, Sema; Aktaş, Cengiz (My University, 2018)
Bu çalışmada, İstanbul ilinde klinik, poliklinik, bakım-barınma ve rehabilitasyon hizmeti veren 26 küçük hayvankuruluşunda saptanan deri hastalıklarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmada 653’ü köpek ve 347’si kedi olmaküzere toplam 1000 deri hastalığı olan olgu değerlendirilmiştir. Köpeklerin 256’sı (%39.2) genç (0-2), 153’ü (%23.5) ortayaş (2-5) ve 244’ü (%37.3) yaşlı (5-13); kedilerin ise 164’ü (%47.3) genç (0-2), 92’si (%27) orta yaş (2-7) ve 91’i (%26)ise yaşlı (7-19) hayvanlardan oluşmaktaydı. Yapılan değerlendirme sonucunda hastalıkların 276’sı kaşıntılı dermatozlar[kedi: 103 (%29.7); köpek: 173 (%26.5)], 210’unda sinüs oluşumuyla karakterize olan hastalıklar [kedi: 66 (%19); köpek:144 (%21.9)], 122’sinde uyuz [kedi: 8 (%2.3); köpek: 114 (%17.4)], 98’i dermatofitozis [kedi: 54 (%15.6); köpek: 44(%6.7)], 87’sinde nodüler dermatozlar [kedi: 28 (%8); köpek: 59 (%9)], 64’ünde komplike vakalar [kedi: 2 (%0.6); köpek:62 (%9.5)], 31’inde apse [kedi: 22 (%6.3); köpek: 9 (%1.4)], 24’ünde çevresel dermatozlar [kedi: 11 (%3.2); köpek:13 (%1.9)], 16’sında otitis externa [kedi: 3 (%0.9); köpek: 13(%2)], 13’ünde ülseratif dermatozlar [kedi: 6 (%1.7); köpek:7 (%1)]), 12’sinde endokrin dermatozlar [kedi: 3 (%0.9); köpek: 9 (%1.4)], 11’inde yağlı kuyruk sendromu [kedi: 11 (%3.2)], 10’unda othematom [kedi: 2 (%0.6); köpek: 8 (%1.2)], 7’sinde kabuklanma ve pullanma ile karakterize hastalıklar[kedi: 2 (%0.6); köpek: 5 (%0.8)], 4’ünde fotosensibilizasyon [kedi: 4 (%1.2)], 3’ünde cushing sendrom [köpek: 3 (%0.5)], 3’ü atopi [kedi: 3 (%0.9)], 3’ünde interdigital dermatit [köpek: 3 (%0.5)] 3’ünde miyasis [köpek: 3 (%0.5)], 2’indeleismaniasis [köpek: 2 (%0.3)] ve 1’inde yaz dermatitinden [köpek: 1 (%0.2)] de görülmüştür. Sonuç olarak; kedi veköpeklerdeki deri hastalıkları ile ırk, cins, yaş, beslenme, barınma ve bakım gibi faktörler arasında yakın bir ilişkininolduğu saptanmıştır.
Keywords: Dermatoloji; Veterinerlik