İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN GÖREV SÜRELERİNİN YAŞADIKLARI ÇATIŞMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Özgan, Habib (Fırat University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulu öğretmenlerinin görev süreleri ile çatışma yaşadıkları taraflar, çatışma konusu ve çatışma nedenlerine ilişkin görüşleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu araştırma betimsel yön-temle tarama modelinde yapılmıştır. Araştırma evrenini, Gaziantep ilindeki resmi ilköğretim okulu öğretmen-leri (N=4710) oluşturmaktadır. Örneklem, araştırma evreninden küme örnekleme yoluyla rasgele seçilmiştir (Bayan 416, Erkek 354). Veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ve “Öğretmenlerin Okullarda Yaşadıkları Çatışmalara İlişkin Anket” kullanılmıştır.   Araştırma sonucunda ilköğretim okulu öğretmenlerinin yaşadıkları çatışmalar ile çatışma yaşadıkları taraf, çatışma nedeni ve konusu arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.