BAKTERİYEMİK KOBAYLARDA DURAL PONKSİYONLA MENENJİT ARASINDAKİ İLİŞKİ - ABDULHAYOĞLU, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 1996)
Giriş: Lumbal ponksiyon ve spinal veya epidural anesteziyi izleyen menenjit gelişimi oldukça nadir rastlanılan bir komplikasyondur. Anesteziyologların çoğu bakteriyemik periyodda spinal anestezi uygulamasının relatif kontrendikasyon olduğu kan ısındadırlar. Bakteriyemik periyodda uygulanan spinal anestezinin menenjit geliştirebileceği konusunda farklı yayınlar mevcuttur. Bakteriyemik hastalarda spinal anestezi sonrası oluşabilecek menenjite çok değişik faktörlerin etki ettiği bu nedenle çok farklı sonuçlarla karşılaşılabileceği daima akılda tutulmalıdır. Materyal ve Metod : Kobaylar 4 ayrı gruba ayrıldı ve anestetize edildikten sonra cerrahi koşullarda subkutan kavite açıldı. Oluşan posa E. coli inoküle edildi. Bakteriyemi oluşumu ispat edildikten sonra ilgili gruplara dural ponksiyon yapıldı. Bakteriyemik+dural ponksiyon gruplarından birine, intraperitoneal gentamisin profilaksisi uygulandı. Sisternal ponksiyondan 24 saat sonra cerrahi eksplorasyonla SSS'i çıkarıldı. Materyalden mikrobiyolojik ve histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular : A grubunda (Bakteriyemik kobay+Dural ponksiyon) yedi menenjit olgusuna, C grubunda (Bakteriyemik kobay+Nondural ponksiyon) üçmenenjit olgusuna rastlandı (P< 0,05). 77Tartışma : Spinal ve epidural anestezi sonrası gelişen menenjitin etyolojisi ve oluş mekanizması çok tartışmalıdır (2,3,4,11,22). Septisemik hastalarda kandan bakterinin iğneler yoluyla subaraknoid aralığa geçişi ve dural ponksiyonun kan-beyin bariyerini bozması, menenjit gelişimindeki faktörlerdir (4,5,12,27). Dural ponksiyonun yeri, iğnenin büyüklüğü ponksiyonun yeri, bakteri konsantrasyonun ve hastanın genel durumu menenjit gelişiminde önemli faktörlerdir (3,18,25). Carp ve arkadaşları bakteriyemik ratlarda, dural ponksiyonun menenjit riskini çok artırdığını bulmuştur (4). Bizim çalışmamızda da aynı sonuca varılmıştır Ancak, biz Carp'tan farklı olarak dural gelişim olmaksızında, bakteriyemik kobaylarda menenjite rastladık. Bu bulgu dikkate alındığında menenjit gelişiminin, dural ponksiyonun yanı sıra bakteriyemi konsantrasyonuma da ilgili olduğunu söyleyebiliriz Bizim yaptığımız çalışma gibi, dural girişim uygulamasından önce tek doz antibiyotiğin menenjit riskini azalttığını aynı araştırmacılar göstermişlerdir (4). Sonuç : Çalışmamızın sonucunda bakteriyemik kobaylarda uygulanan dural ponksiyonun, menenjit gelişimini arttırdığını gördük (P<0,05). Antibiyotik profilaksisi uygulanan bakteriyemik kobaylarda dural ponksiyon sonrası menenjit olgusuna rastlanmadı (P<0,05). Bakteriyemik kobaylarda, dural ponksiyon yapılmaksızında bakteri konsantrasyonu ile ilişkili olarak menenjite rastlanabileceği görülmüştür (P<0,05). Non bakteriyemik kobaylarda asepsi 78kurallarına uygun olarak yapılan dural ponksiyon sonrası menenjite rastlanmamıştır (P<0,05). 79
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation