TÜRKİYE TURİZM REKLAMLARINDA TARİHİ VE KÜLTÜREL ÖĞELERİN SUNUMU: GO TÜRKİYE ÖRNEĞİ - YARIZ, MENEKŞE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz koşullarında insanoğlu 24 saatlik zaman diliminde sanki bir oyun kurgusu içerisindeymişçesine her an bir koşuşturmaca içerisine hapsolmuş durumdadır. En büyük motivasyon kaynağımız günün sonunda evlerimize gitmek, yılın sonunda ise bir tatil kaçamağıyla kendimizi ödüllendirebilmemizdir. Elbette bunca emeğin ve yorgunluğun sonunda ödülümüz de büyük olmalıdır. Turizm; eğitim, sağlık, beslenme gibi temel ihtiyaçlar kategorisi dâhilinde yer almadığından bu alana ayrılan bütçe özel bir tüketim kalemini oluşturmaktadır. Bu nedenle turizm amaçlı yapılacak olan alan araştırmalarında turizm reklamları kişiler açısından önemli bir kaynak görevini üstlenmektedir. Turizm reklamları, turizm tercihleri doğrultusunda kişilere bilgiler sunmanın yanı sıra ülkelerin uluslararası alanda ellerindeki turizm imkânlarının görünür olmasını da sağlamaktadır. Bu durum ülkelere bir prestij ve itibar kazandırmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin tanıtımı amacıyla hazırlanan turizm reklamlarında anlamın nasıl oluşturulduğu ve bu anlamın ülke imajına ne gibi katkıları olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada Go Türkiye Youtube sitesi üzerindeki turizm reklamları göstergebilimsel analiz yöntemi baz alınarak çözümlenmiştir. Çalışmada reklam filmleri 3 kategori altında, Peirce' nin üçlü göstergebilimsel çözümleme tekniği ile analiz edilmektedir. Peirrce' nin belirttiği 3 göstergebilimsel öğe belirtisel gösterge, görüntüsel gösterge ve simgedir. Bilgiler kültürel öğelerin sunumu, tarihi öğelerin sunumu, turist bağlamında kültürel ve tarihi öğelerin sunumu olarak üç alt kategori altında toplanmıştır. Elde edilen veriler sonucunda araştırma soruları cevaplanarak çalışma tamamlanmıştır. Buna göre turizm reklamlarında ülkenin tarihi ve kültürü bağlamında bir anlamın yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Site üzerindeki reklamlarda bölgelerin sahip oldukları farklı kültürel ve tarihi öğelerin ülkenin doğal güzellikleri ile birlikte sunulduğu, beraberinde yaratılan farklı reklam kurguları ile bu çeşitlilikler desteklenerek bölgenin çekici yönlerinin ön plana çıkartıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu kültürel ve tarihi öğelerin Türkiye'nin köklü geçmişi ile ilişkilendirilerek sahip olunan medeniyetin boyutlarının turizm reklamlarında görünür olması sağlanmıştır.

In today's conditions, the contents are trapped in every hustle and bustle, as if in a game fiction, in the time period that human beings use 24. Our biggest motivations in to go home at the end of the day, while at the end of the year we can be rewarded with a vacation getaway. Of course, at the end of all this effort and fatigue, our reward should be great. Tourism; since it is not included in the category of basic needs such as education, healt and nutrition, the budget allocadet fort his area contitutes a special consumption item. For this reason, tourism advertisements also undertake the task of an important resource for people in field researches to be carried out for tourism purposes. Tourism advertisements not only provide information to people in line with their tourism preferences, but also maket the tourism opportunities of countries visible in the international arena. This gives countries prestige and prestige. In this study, it is aimed to determine how the meaning is created in tourism advertisements prepared for the promotion of Turkey and how this meaning contributes to the image of the country. In the study, tourism advertisements on Go Turkey Youtube site were analyzed based on the semiotic analysis method. In the study, commercials are analyzed under 3 categories with Pierce's triple semiotic analysis technuqie. The 3 semiotic elements that Pierce stated are the indicative sign, the pictorial sign, and the symbol. The data obtained were collected under there sub-categories as the presentation of cultural items, the presentation of historical items, and the presentation of cultural and historical items in the context of tourists. As a result of the data obtained, the research questions were answered and the study was completed. Accordingly, it is seen that tourism advertisements try to create a meaning in the context of the country's history and culture. In the advertisements on the site, it has been concluded that the different cultural and historical elements of the regions are presented together with the natural beauties of the country, and the attractive aspects of the region are brought to the forefront by supporting these diversity with the different advertising fictions created together with them. By associating these cultural and historical elements with Turkey's deep-rooted past, the dimensions of the possessed civilization were made visible in tourism advertisements.
Presentation of historical and cultural items in Turkish tourism advertising: Sample of Go Turkey
Keywords: Reklamcılık; Turizm