KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞINA KARŞI KORUYUCU AŞI GELİŞTİRİLMESİ - BERBER, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı virüsü (KKKAHV), insanlarda şiddetli kanamalı hastalığa neden olan kene kaynaklı bir virüstür. Türkiye'de, ilk klinik Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı (KKKAH) vakası 2002 yılında tanımlanmıştır. Türkiye'de bugüne kadar 8000'den fazla KKKAH vakası bildirilmiş olup ciddi halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Hastalığın vaka sayılarının artması, mortalite oranının yüksek olması ve etkili bir tedavisinin olmayışı, KKKAH'nin toplum sağlığını tehdit eden bir biyoterörizm ajan olduğunu düşündürmektedir. Bu bağlamda, KKKAH'ye karşı etkili ve güvenli bir aşı geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Vero E6 hücre kültürlerden ve fare beyinlerinden pürifiye edilerek formalin ile inaktive edilip, Alum adjuvant ile formüle edilerek hazırlanan potansiyel KKKAHV aşılarının immünojenitelerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada altı gruba ayrılan (n=6 her bir grup) 4-6 haftalık BALB/c fareler, Alum ile adjuvanize edilen 5, 10 ve 20 ?g dozlarda hücre kültür tabanlı aşı ve fare beyni tabanlı aşı ile intraperitoneal (i.p.) yolla immünize edildi. İlk immünizasyondan sonra 21. ve 42. günlerde aynı dozlarla aşılamalar tekrar edildi. Hem hücre kültür tabanlı aşıda hem de fare beyni aşısında oluşan serum antikor seviyeleri doza bağlı olarak artış göstermektedir. Hücre kültür tabanlı aşının her üç doz gruplarında oluşan serum antikor titreleri fare beyni aşısının uygulandığı doz gruplarından elde edilen titrelerden önemli derecede yüksek olduğu belirlendi. Hücre kültür tabanlı aşının 5 µg doz grubunda aşılamadan sonraki 12. ayda ölçülen ortalama nötralizan antikor seviyesi, fare beyni aşısının aynı doz grubundaki 4. ayda ölçülen ortalama nötralizan antikor seviyesi ile benzer olduğu görüldü. Bu sonuçlar açık bir şekilde KKKAHV'ye karşı geliştirilen hücre kültür aşısının, fare beyni aşısına göre daha fazla potansiyel koruyucu etkinliği olduğunu ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı virüsü, inaktif aşı, adjuvantlar, koruyucu yanıt, uzun süreli immünite

Crimean-Congo hemorrhagic fever virus (CCHFV) is a tick-borne virus that causes severe hemorrhagic disease in humans. The first clinical Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) infection was recognized in 2002 in Turkey. Currently, outbreak of CCHF is occurring in Turkey with more than 8000 cases reported creating a serious threat to public health. Increased number of cases, the high mortality rates, considered to be as a bioterrorism agent and lack of effective therapy making CCHF a serious threat to public health. Therefore, development of a safe and effective vaccine against CCHFV should be considered. This present study evaluates the immunogenicity of potential CCHFV vaccines, based on purified from Vero E6 cell culture and mice brain, inactivated with formalin and formulated with Alum adjuvant. In this study, six groups (n=6 each) of 4 to 6 week old BALB/c mice were immunized via the intraperitoneal (i.p.) route with 5, 10 and 20 ?g of the cell culture-based or the mouse brain-derived vaccines adjuvanted with Alum. Booster injections with same formulation were given on 21, and 42 days after first immunization. Serum antibody titer induced by cell culture-based and mouse brain derived vaccines increased in a dose dependent manner. Serum antibody titer induced by cell culture-based vaccine with all three concentrations was significantly higher than those obtained from in mice immunized with mouse brain derived vaccine. The mean of neutralization antibody levels at 12 month post-vaccination in 5 ?g dose in mice immunized with culture-based vaccine was as same as the mean of neutralization level at 4 month post-vaccination in mice immunized with the same dose of mouse brain derived vaccine. These results clearly indicate that the cell culture-based vaccine against CCHFV has more potential protective efficacy than mouse brain derived vaccine.
Development of protective vaccine against crimean-congo hemorrhagic fever infection
Keywords: Veteriner Hekimliği