Okul Müdürlerinin Yöneticilikte Profesyonelleşmeye İlişkin Görüşleri - Gezer, Yusuf (Kilis 7 Aralık Üniversitesi, 2021)
Araştırmada kamu okullarında yöneticilik yapan okul müdürlerinin profesyonelleşmeye ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda “Okul müdürlerinin görüşlerine göre okul yöneticiliğinde profesyonelleşme nasıl sağlanır?” sorusu araştırmanın temel problem cümlesi olarak belirlenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda okul müdürleri ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden fenemoloji (olgubilim) deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Malatya İli Yeşilyurt İlçesi’nde görev yapan okul müdürleri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 18 okul müdürü oluşturmaktadır. Araştırmada, kamu okullarında yöneticilik yapan okul müdürlerinin profesyonelleşmeye ilişkin görüşlerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda okul müdürlerinin okul yöneticiliğinde profesyonelleşmeye yönelik görüşlerini tespit etmek için “Kimler profesyonel okul yöneticisi olabilir?”, “Profesyonel bir okul yöneticisi nasıl belirlenmelidir?”, “Profesyonel bir okul yöneticisi hangi niteliklere sahip olmalıdır?” soruları yöneltilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanan veriler içerik analizi yolu ile çözümlenmiştir. Araştırmada profesyonel bir okul yöneticisinin iletişim becerisi, teknolojik bilgi ve liderlik özelliklerine sahip bireyler arasından seçilmesi gerektiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada profesyonel bir okul yöneticisinin vizyon sahibi olması gerektiği ve profesyonel bir okul yöneticisi olmak içn staj eğitimi alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar