BİLGİ PAYLAŞIMINDA BİREYSEL VE KURUMSAL DİRENÇ İLE PSİKOLOJİK GÜVENLİK İLİŞKİSİ - ESER, NAZLI (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bilgi paylaşımı, yükseköğretim kurumları ve örgütlerde yenilikçi düşünceyi, iş birliğini ve performansın sürdürülebilirliğini sağlayan temel unsurlardan biridir. Ancak bu süreç, bireysel, kurumsal ve çevresel faktörlerin yanı sıra psikolojik güvenlik, örgütsel adalet, liderlik tarzları ve teknolojik altyapı gibi çok boyutlu değişkenlerden etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, bilgi paylaşımı ile psikolojik güvenlik arasındaki ilişkileri ortaya koymak, bireysel ve kurumsal direnç faktörlerinin etkisini incelemek ve liderlik, adalet ile dijital sistemlerin rolünü belirlemektir. Ayrıca yükseköğretim bağlamında elde edilen bulgular ışığında, örgütsel öğrenmeyi destekleyen önerilerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirliği iç tutarlılık analiziyle doğrulanmıştır. Normallik ve doğrusallık testleri verilerin istatistiksel analizler için uygun olduğunu göstermiştir. Korelasyon analizleri, psikolojik güvenlik ile bilgi paylaşımı arasında anlamlı pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Regresyon analizi, psikolojik güvenliğin bilgi paylaşımının güçlü bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Bağımsız t-testi ise demografik değişkenlere göre farklılaşmalar olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular ayrıca, örgütsel adaletin, destekleyici liderliğin ve kullanıcı dostu dijital sistemlerin bilgi paylaşımını artırıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, psikolojik güvenliğin bilgi paylaşımını kolaylaştıran kritik bir faktör olduğu ve güvenli bir örgütsel ortamda çalışanların, bilgi paylaşmaya daha yatkın oldukları belirlenmiştir. Bireysel ve kurumsal direnç bilgi paylaşımını sınırlasa da adaletli yönetim, dönüşümcü liderlik ve etkili dijital sistemler bu engelleri azaltmaktadır. Bu sonuçlar, üniversitelerde ve kurumsal yapılarda güven ortamı yaratmanın, adaleti sağlamanın ve liderliği güçlendirmenin bilgi paylaşımını artıracağına işaret etmektedir.

Knowledge sharing is one of the fundamental components that fosters innovation, collaboration, and sustainable performance in higher education institutions and organizations. However, this process is shaped by multiple dimensions, including individual, organizational, and environmental factors, as well as psychological safety, organizational justice, leadership styles, and technological infrastructure. The purpose of this study is to investigate the relationship between knowledge sharing and psychological safety, examine the effects of individual and organizational resistance, and determine the role of leadership, justice, and digital systems. Furthermore, based on the findings obtained in the context of higher education, the study aims to develop recommendations to support organizational learning. The reliability of the measurement scales used in the research was confirmed through internal consistency analysis. Normality and linearity tests indicated that the dataset was appropriate for statistical analyses. Correlation analyses revealed significant positive relationships between psychological safety and knowledge sharing. Regression analysis showed that psychological safety is a strong predictor of knowledge sharing. Independent t-test results indicated that certain demographic variables led to meaningful differences. The findings also demonstrated that organizational justice, supportive leadership, and user-friendly digital systems positively influence knowledge sharing processes. In conclusion, psychological safety is identified as a critical factor that facilitates knowledge sharing, as individuals are more willing to share knowledge in a secure organizational environment. Although individual and organizational resistance can limit knowledge sharing, fair management practices, transformational leadership, and effective digital systems help reduce these barriers. The results suggest that creating a climate of trust, ensuring fairness, and strengthening leadership within universities and organizational structures will significantly enhance knowledge sharing.
The relationship between individual and institutional resistance and psychological security in information sharing
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri; Bilim ve Teknoloji; Bilgi ve Belge Yönetimi