Koyun meme doku arjinazının bazı biyokimyasal özellikleri - Özçelik, Mehtap; Özdemir, Necmi (My University, 2003)
Bu çalışmada, koyun meme doku arjinaz enziminin bazı biyokimyasal özellikleri araştırılmış ve arjinaz için preinkübasyon ısısının 52 $\\circ$C, preinkübasyon zamanının 12 dakika, optimal pH'nın 9,7 olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca koyun meme doku arjinazının çeşitli metal iyonlarına karşı duyarlılığı da tespit edilmiş ve $Mn^{+2}$, $Cu^{+2}$, $Mg^{+2}$ , $Ba^{+2}$, $Fe^{+3}$, $Ag^{+2}$, $Cr^{+3}$, $Sn^{+2}$, $Hg^{+2}$, $Pb^{+2}$, $Co^{+2}$, $Ni^{+2}$, $Zn^{+2}$ $Ca^{+2}$ metal iyonları içinde enzim aktivitesi üzerine en etkili metalin $Mn^{+2}$ olduğu bulunmuştur. Enzim 0,75 mM'lık $MnCI_2$ konsantrasyonunda en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Enzim aktivasyonu için $Mn^{+2}$ katyonlarının ve preinkübasyonun gerekli olduğu görülmüştür. $Sn^{+2}$, $Pb^{+2}$, $Cr^{+2}$'nın ise hiç aktivite göstermediği saptanmıştır. Enzimin substrata olan ilgisi Michaelis-Menten grafiğine göre değerlendirilmiş ve Km değeri 1 ,35 mM olarak bulunmuştur.
Keywords: Koyun; biyokimyasal parametreler; üre döngüsü enzimleri; arginaz; meme dokusu