Türkiye’de ayakkabı tasarımında kullanılan ölçüler İle Türk insanının antropometrik ayak ölçülerinin karşılaştırılması: 0-3 Yaş bireyler üzerinden bir analiz - Kağnıcıoğlu, C. Hakan; Altay, Elif (My University, 2013)
Antropometri Yunanca Antropos (insan) ve Metikos (ölçü) sözcüklerinden oluşan ve insan vücudunun ölçülerini konu edinen bir bilim dalıdır. Bu ölçüler; bireyler veya gruplar arasında, anatomi, coğrafi bölge ve meslek grupları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanan farklılıkları ve benzerlikleri saptayarak daha geniş bir insan kitlesine uygun tasarımlar yapma imkânı sağlar. Ürün tasarımı sürecinde, ürün-kullanıcı ilişkisinin temelini oluşturan bu ölçüler kullanılarak toplumsal standartlar oluşturulmuştur. Her toplumun standart olarak belirlediği ölçüler kendine özgüdür. Belirli bir ürün için oluşturulmuş standartlar başka bir toplumda kullanılamaz, kullanıldığı taktirde toplumda biyolojik deformasyonlar görülmesi kaçınılmazdır. Bebeklik dönemi, ayak gelişiminde en önemli dönem olarak ele alınmaktadır. Bebeklerin ayak gelişimlerinin geç tamamlanması ve kemik yapısının oluşmaması bunun en büyük nedenidir. Bu nedenle proje, Türkiye’de yaşayan 0–3 yaş (0-36 ay) arasındaki kız ve erkek çocukları kapsamaktadır. Bu kapsamda ülke istatistiki olarak olasılıklı tabakalı örnekleme yöntemi ile 7 bölgeye ayrılmış, bu bölgeler dahilinde belirlenen illerde yaşayan bireylerden çeşitli antropometrik ölçümler alınmıştır. Elde edilen veriler; ülkemizde kullanılan ve Fransız insanının ayak ölçülerine göre oluşturulmuş “TS 5553 (1988) Paris Point Sistemi” standartları ile karşılaştırılmıştır.

The Comparison of Measurements Used In Shoe Design In Turkey With The Anthropometric Foot Measurements Of Turkish People: An Analysis Of 0-3 Years Old Individuals Anthropometry, which is composed of the words Anthropos (human) and Meticos (scale) in Greek and includes the scale of human body, is a discipline of science. These scales provide suitable designs for large mass of people by determining similarities and differences resulted from various factors such as anatomy, geographical area and occupational groups among individuals and groups. Social standards were formed by the use of these scales which establish the base for the relationship between the product and the consumer. Scales which each society determines are specific to that society. Standards which are established for a particular product can’t be used in any other societies; otherwise, it is inevitable to see the biological deformations in society. Babyhood period is regarded as the most important period in the development of foot. Development of baby foot in later years and insufficiency of bone structure are the most important reasons. For this reason, this research includes children who are boys and girls aged between 0 and 3 (0-36 months). The country was statistically divided into seven parts with Stratified Sampling Method in the scope of this research and various anthropometric measurements were taken from individuals who live in selected cities including these regions. Data obtained were compared with “TS 5553 (1988) Paris Point System” standards which are used in our country and formed in a way which is suitable for the foot of French People.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Standardizasyon; Ayak; Antropometri; Tasarım; Bebeklik dönemi; Foot; Anthropometry; Design; Infancy