Kentsel Görüntülerin Fuzzy C-Means ile Bölütlenmesi - Çınar, Ahmet; Tuncer, Taner (Mersin University, 2021)
Görüntü Bölütleme, resim içinde birbirinden kolayca ayrılabilen ve kendi içinde homojen olabilen farklı bölgelerin elde edilmesinde kullanılan zor bir tekniktir. Bu makale yerden 5 ila 30 metre yükseklikte bir drone tarafından elde edilen 6000*4000 pixel boyutundaki kuşbakışı görüntülerinin kentsel görüntülerim anlamsal olarak bölütlemesini sunar. Bölütleme için Fuzzy C-Means (FCM) algoritması kullanılmıştır. Görüntüler üzerinde herhangi bir ön işleme yapmadan elde edilen bölütleme sonuçları Dice, Jaccard ve Mutual Information, benzerlik ölçütleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre FCM algoritması kentsel görüntüleri başarılı bir şekilde bölütleme yapmaktadır.
Keywords: Artificial Intelligence; Yapay Zeka