TRİGLİSERİDLERİN ENZİMATİK HİDROLİZİNE ÇÖZÜCÜ ETKİLERİ - KOÇ, ADİL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi TRİGLİSERİDLERİN ENZİMATİK HİDROLİZİNE ÇÖZÜCÜ ETKİLERİ Adil KOÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, 81 Sayfa Bu çalışmada, sıvı trigliseridlerden triolein çözücüsüz ve etil alkollü ortamda, tribütirin çözücüsüz ve n-hegzan ile n-hegzadekanlı ortamlarda Candida cylindracea lipazı ile hidrolizi kesikli çalışan bir sistemde incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda sıcaklık, pH ve karıştırma hızının kontrol edilebildiği 350 mi çalışma kapasiteli pyrex cam reaksiyon kabı kullanılmıştır. Hidroliz reaksiyonu pH değeri sabit tutulan reaksiyon ortamında triolein ve tribütirinin Candida cylindracea lipazı ile hidrolizi sonucunda oluşan yağ asidini nötürleştirmek için harcanan NaOH miktarının zamana karşı ölçülmesi yöntemiyle incelenmiştir. Triolein ve tribütirinin hidrolizinde en uygun pH 6.0 ve en uygun sıcaklık 35°C olarak alınmıştır.Başlangıç reaksiyonunda etil alkollü ve etil alkolsüz ortamda hidroliz hızı, %0.5 (% v/v) triolein derişimine kadar artış göstermekte, bu derişimden sonra azalmaktadır. Artan etil alkol derişimi ile triolein hidrolizi hızı önemli ölçüde azalma göstermektedir. Çözüzülü ve çözücüsüz ortamlar için triolein hidroliz hızı %0.5 (v/v) triolein derişiminde maksimum değerde gerçekleşmiştir. Tribütirin hidrolizinde çözücüsüz ortamda reaksiyon hızı, %1.5 (v/v) tribütirin derişimine kadar artmakta, bu derişimden sonra azalmaktadır. Artan n- hegzan derişimi ile tribütirin hidroliz hızı azalmakta, n-hegzadekan ise %1.5 tribütirin derişimine kadar reaksiyon hızını azaltırken bu derişimden sonra hidroliz hızını artırmaktadır. Ancak artan n-hegzadekan derişimi ile reaksiyon hızı bir miktar azalmaktadır. Trioleinin Candida cylindracea lipazı ile hidrolizinde etil alkolün kansık tip (mixed type) inhibisyon, tribütirin için n-hegzanın Sınırlı vansmalı (Unkompetitive) inhibisyon etki gösterdiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Candida cylindracea lipazı, triolein, tribütirin, hidroliz etil alkol, n-hegzan, n-hegzadekan.

SUMMARY Master Thesis THE EFFECT OF SOLVENT ON ENZYMATIC HYDROLYSIS OF TRYGLICERIDES Adil KOÇ University of Fırat Gradute School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering 1997, Pages 81 In this study, the hydrolysis of liquid triglycerides, triolein and tributirin by the lipase of Candida cylindracea in the presence of ethanol with n-hexane and n- hexadecane has been investigated in a batch reactor. In the experimental stage, a reactor of 350 ml capacity with pH, temperature and agitation control was used. Hydrolysis reaction was monitored at constant pH by using sodium hydroxide to neutralise the fatty acids released during the hydrolysis. Optimum pH and temperature for both triglycerides are 6.0 and 35°C, respectively.IV The reaction rate of the hydrolysis of triolein in media, with or without ethanol, increases up to a triolein concentration of 0.5 % ( by volume) and than it decreases. The reaction rate of triolein decreases with in reasing ethanol concentration. The reaction rate of the hydrolysis of tributyrin in media, with or without n- hexane and n-hexadecane, Increuses up to a tributyrin concentration of 1.5 % and then it decreases. The reaction rate, of tributyrin decreases when the concentration of n-hexane increases. But, reaction rate slightly decreaces with increasing concentration of n-hexadecane. The kinetic analysis of the rate data for the hydrolysis of triolein, shows that ethanol behaves as an mixed type inhibitor and tributyrin, n-hexan behaves as an Uncompetitiv inhibitor. Key Words: Candida cylindracea lipase, triolein, tributyrin, hydrolysis, ethanol, n-hexan, n-hexadecane.
The Effects of solvent on enzymatic hydrolysis of trigllycerides
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering