ÜRETİCİ İŞLETMELERDE İÇ KONTROL VE İÇ DENETİM SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ - AYDIN, DELAL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Üretim yapan işletmeler için iç denetim gittikçe önemli bir unsur olmaya başlamıştır. İç denetim unsuru gelişen teknoloji ve fırsatlar doğrultusunda geliştirilmeye çalışılan bir fonksiyon olmaktadır. Denetim kapsamının gelişmesi ve iç denetimin bu gelişme içerisinde vazgeçilmez bir unsur olarak yer edinmesi çalışması kaçınılmaz bir süreçtir. Üretici İşletmelerde İç Kontrol Ve İç Denetim Sistemlerinin Değerlendirilmesi: Diyarbakır İl Örneği adlı çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, iç denetim ve iç kontrol sistemlerinin temel bileşenlerine teorik olarak değinilmiştir. İkinci bölümde işletmelerde iç denetim sistemi ile ilgili kavramlara yer verilmiştir. Son iki bölümde ise üretim yapan işletmelerde anket çalışması yapılmış ve veriler sunulmuştur. Yapılan anket çalışmasında işletmelerin iç denetim ve iç kontrol faaliyetlerine sahip olup olmadıkları ve bu faaliyetin nasıl gerçekleştiği çalışılmıştır. İşletme yöneticilerinin iç denetim ve iç kontrol hakkındaki algıları ve bu algıların nelere göre farklılık gösterdiği ya da göstermediği araştırılmıştır. Ayrıca iç denetim faaliyetlerinin, yöneticiler ve çalışanlar arasında nasıl bir gelişme gösterdiği, iyileştirmelerin nasıl yapılacağı gibi durumlar incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, işletmelerdeki iç kontrol ve iç denetimin işletmeler açısından önemini ve gerekliliğini ortaya koymak ayrıca bu doğrultuda yapılan iyileştirmelerle işletmelerin performansının artacağını ortaya çıkarmaktadır. Diyarbakır İlinin Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan işletmelerde, işletme yöneticileri ve çalışanları arasında iç denetim ve iç kontrol sürecinin farkındalığını değerlendirmektir. Çalışmanın daha öncede belirtildiği gibi özgün yönü oldukça güçlü olup çalışmanın sonunda literatürdeki eksikliğin giderilmesinde büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma örneklemi olarak Diyarbakır ilinde üretim faaliyeti gösteren 280 işletme olarak belirlenmiştir. İşletmenin sadece yöneticileri ile çalışma yapılacaktır. Araştırmanın örneklemi; Basit Tesadüfî Örnekleme yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Diyarbakır İlindeki Organize Sanayi Bölgesinde üretim faaliyeti yapan 280 işletme göz önüne alınarak %5 güven aralığında anket yapılacak işletme sayısı 165 olarak belirlenmiştir. Araştırmada yapılacak anket sayısı Basit Tesadüfî Örnekleme yöntemi kullanılarak hesaplanacaktır. Araştırmada toplanan veriler SPSS paket programında analiz edilecektir. Verilerin test edilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile değişkenler arasındaki ilişkiyi veya farklılığı test eden istatistik yöntemleri kullanılacaktır. Ayrıca kullanılan ölçeğin güvenirliliği, güvenilirlik analizi ile (Cronbach Alpha) gerçekleştirilecektir. Araştırmada toplanan veriler SPSS paket programında analiz edilecektir. Verilerin test edilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile değişkenler arasındaki ilişkiyi veya farklılığı test eden istatistik yöntemleri kullanılacaktır.

Internal auditing has become increasingly important for manufacturing companies. The element of internal audit has become a function that is tried to be developed in line with the developing technology and opportunities. It is an inevitable process that improvement of audit scope and internal audit tries to gain a place as an indispensable element in this development. Evaluation of Internal Control and Internal Audit Systems in Producer Company: The Case Study in Diyarbakır Province consists of 4 chapters. In the first part, the concepts related to the internal audit system in the company are given. In the second part, the basic components of internal audit and internal control systems are theoretically discussed. In the last two chapters, the results of conducted surveys and obtained data via that survey are presented. In the survey, it is examined whether the companies have internal audit and internal control activities or not and how these activities take place. The perceptions of business executives about internal audit and internal control and whether these perceptions differ from each other or not are investigated. In addition, how internal audit activities have been improved between managers and employees and how to make improvements have been examined. The main purpose of this study is to reveal the importance and necessity of internal control and internal audit in companies to reveal the performance of companies that will be increased with the improvements made in this direction and also to evaluate the awareness of internal audit and internal control process among the business managers and employees in the enterprises that operate in the Organized Industrial Zone of Diyarbakır Province. As mentioned earlier, the original aspect of the study is quite strong and it is thought that it will make a great contribution to the literature in the end of the study. The sample of the study was 280 enterprises in Diyarbakır. Only the managers of the company are studied. The sample of the research is chosen by Simple Random Sampling technique. Considering 280 companies engaged in production activity in the Diyarbakır Organized Industrial Zone, 165 enterprises are surveyed with a 5% confidence interval. The numbers of questionnaires to be conducted in the research are calculated by using Simple Random Sampling method. The data collected in the research will be analyzed in SPSS package program. Statistical methods that test the relationship or difference between descriptive statistics and variables will be used to verify test the data. In addition, the reliability of the scale used here is determined by reliability analysis (Cronbach Alpha). The data collected in the research will be analyzed in SPSS package program. Statistical methods that test the relationship or difference between descriptive statistics and variables will be used to test the data.
Evaluation of internal control and internal audit systems in producer company: Diyarbakır province case
Keywords: İşletme