Kavalcık köyü örneğinde Alevilerde isim seçme ve ad koyma geleneği - Yazıcı, Mehmet (My University, 2011)
Çocuğa isim seçme ve ad koyma bağlamında geliştirilen ad koyma geleneği, bir topluluktaki fertlerin ve grubun düşüncesini sevk ve idare eden zihniyeti yansıtan en önemli göstergelerdir. Alevi topluluklardaki ad koyma geleneği de, Aleviliğin ne olduğunun anlaşılmasını sağlayacak nitelikte önemli veriler sunmaktadır. Bu tespitlerden hareketle önce, son 25-30 yılda ortaya çıkan Alevi literatürün, Alevilik konusunda tanım çeşitliliğine, kavram kargaşasına ve kafa karışıklığına neden olduğu saptandı. Daha sonra, genel olarak ad koyma geleneğinin toplulukların zihinsel ve sosyal süreçlerinin bir sonucu olduğu, Alevi topluluklardaki ad koyma geleneğinin, Aleviliğin etkileşimde bulunduğu Müslüman gelenekten, eski Türklerden, hatta en yakın sistem olarak kabul edilen Bektaşilerden farklı olduğu, sahada yapılan gözlem ve görüşme yoluyla elde edilen verilere dayandırılarak ortaya kondu. Alevi topluluklarda çocuğa isim seçmeyi ve ad koyma geleneğini Alevilik inancının belirlediği sonucuna varıldı. Bu da, modernleşme sürecinde Alevi toplulukların ad koyma geleneklerinde bir kırılma yaşamasına rağmen, Aleviliğin bir inanç sistemi, Alevilerin de inanç toplulukları olduklarını gösterdi.
Keywords: Folklor; Din Bilimi; Antropoloji