NİMNSNCO MANYETİK ŞEKİL HATIRLAMALI ALAŞIMLARININ DÖNÜŞÜM SICAKLIKLARI VE MANYETİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ISIL İŞLEM ETKİSİNİN İNCELENMESİ - AYDOĞDU, KUMRUYA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Manyetik Şekil hatırlamalı alaşımlar, geleneksel şekil hatırlamalı alaşımlara kıyasla daha hızlı şekil değiştirme özelliği gösterdiği için önemli bir akıllı malzeme grubudur. NiMnSn manyetik şekil hatırlamalı alaşımlar ise maliyeti ucuz olduğu için oldukça fazla talep görür. Bu çalışmada dörtlü NiMnSnCo manyetik şekil hatırlamalı alaşıma, ısıl işlem yapılmış ve ısıl işlemin etkisi incelenmiştir. Alaşımlar, 500,700 ve 900 oC de bir saat ısıl işleme maruz bırakıldı ve ısıl işlem sonrası, önce alaşımların kristal ve mikro yapısındaki değişim x ışınları ve SEM cihazı kullanılarak incelenmiştir. Bu ölçüm sonuçlarına göre, alaşımda martensit faz ile birlikte, çökelti fazına rastlanmıştır. İkinci olarak, ısıl işlemin NiMnSnCo alaşımının dönüşüm sıcaklığı ve termodinamik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir ve dönüşüm sıcaklığının, ısıl işlem sıcaklığının artmasıyla azaldığı tespit edildi. Termodinamik davranışlarında ise düzenli bir değişim saptanmadı. Isıl işlem görmüş alaşımın manyetik özellikleri incelendiğinde, 500 oC sıcaklıkta, manyetik saturasyon değeri artarken, 700 ve 900 oC sıcaklıkta düşme meydana geldiği görüldü. Anahtar Kelimeler: NiMnSn alaşımı, Isıl işlem, Termodinamik davranışlar, Manyetizasyon

Magnetic Shape memory alloys are an important group of smart materials, as they show faster deformation compared to traditional shape memory alloys. NiMnSn magnetic shape memory alloys are in high demand because of their low cost. In this study, the quaternary NiMnSnCo magnetic shape memory alloy was treated with temperature aging and the effect of aging was investigated. The alloys were subjected to aging at 500,700 and 900 oC for one hour and after aging, the change in the crystal and microstructure of the alloys was first examined using x-rays and SEM device. According to these measurement results, the sediment phase was found together with the martensite phase in the alloy. Secondly, the effect of aging on the transformation temperature and thermodynamic properties of the NiMnSnCo alloy was studied and it was found that the transformation temperature decreased with increasing aging temperature. There was no regular change in thermodynamic behavior. When the magnetic properties of the aged alloy were examined, it was seen that while the magnetic saturation value increased at 500 ° C, it decreased to 700 and 900 ° C. Keywords: NiMnSn alloy, ageing, thermodynamics behavior, magnetization
Investigation of heat treatment effect on transformation temperatures and magnetic properties of NiMnSnCo magnetic shape memory alloys
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği