ALTERNARİA TOKSİNLERİNİN ELMA (MALUS SYLVESTRİS) BİTKİSİ POLENLERİNİN ÇİMLENMESİ VE TÜP BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - KARAMANOĞLU, SUAT (Fırat Üniveristesi, 2002)
Funguslar toprak, hava ve su gibi hemen her yerde yaygın olarak bulunan organizmalardır. Bu yaygınlıklarından ötürü tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalara kolaylıkla bulaşabilirler. Bu istenilmeyen durum sonucu belirtilen ürünlerin besin değeri, kalitesi ve miktarı önemli ölçüde düşmektedir. Mikotoksinler, mantarlar tarafından oluşturulan, mikroorganizma, bitki, hayvan ve insanlar üzerinde toksik etkileri bulunan kimyasal maddelerdir. Altemaria havada bol miktarda bulunan bir fungustur. Altemaria 'da diğer funguslar gibi mikotoksin üretmekte ve ürettiği bu mikotoksinlerle çevreye zarar vermektedir. Bu çalışmada, havada bol miktarda bulunmasından dolayı çiçekli bitkilerin polenleri ile teması fazla olan bu fungusun ürettiği çeşitli toksinlerin (AOH, AME, TA) elma (Mollis sylvestris Miller ev. Golden) bitkisinin polenlerinin çimlenmesini ve tüp uzunluğunu nasıl etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda görülmüştür ki, her üç toksin gerek çimlenme oranını gerekse polen tüpü uzunluğunu etkilemiş ve azaltmıştır. En fazla toksik etkiyi TA göstermiş, bu toksini AOH ve AME yaklaşık aynı oranlarda takip etmiştir. Yine her üç toksinin etkileri, konsantrasyon artışına paralel olarak artış göstermiştir. Anahtar kelimeler: Elma, Alternaria, polen çimlenmesi, polen tüpü. IV
The Influence of alternaria toxins on the growth and tube elongation apple (Malus sylvestris) pollen
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology