TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN CU-C-AL2SİO5 KOMPOZİTİNİN ABRASİV AŞINMA DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI - ÖZAY, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi TOZ METALÜRJİSİ YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Cu-C-Al2Si05 KOMPOZİTİNİN ABRASİV AŞINMA DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI Çetin ÖZAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 73 Bu çalışmada Cu tozuna hacimce %5, %10, %15 oranında C ve Al2Si05 katılarak toz ıetalurjisi yöntemi ile üretilmiş olan Cu-C-Al2Si05 kompozitinin abrasiv aşınma davranışı üzerinde arbon ve alüminyum silikat takviye partiküllerinin etkisi araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda,numunelerin mikroyapıları optik mikroskop, Taramalı elektron ıikroskobu SEM (Scanning Elektron Microscopy), EDS (Energy Dispersive Spectrograf) noktasal nalız ve X - Işınları difraksiyonu (X - Ray Difraction) ile incelenmiş ve mikro sertlikleri lçülmüştür. Numunelerin aşınma dirençleri farklı yüklerde ( ION, 20N, 3 ON ) özel olarak imal dilmiş olan pin-on-disk aşınma test cihazında tespit edilmiştir. Yapılan testler sonucunda, bakır ratrisine katılan takviye partiküllerinin hacim oranının artmasıyla aşınma oranının arttığı ve en iyi sınma direncini hacimce %5 C ve Al2Si05 katkılı numunenin gösterdiği saptanmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuya giriş yapılarak ilgili literatür ve alışmanın amacı verilmiştir. İkinci bölümde toz metalürjisi yöntemi tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde sınma mekanizması, çeşitli aşınma tipleri ve aşınmayı etkileyen faktörler sunulmuştur. Dördüncü ölümde, kompozit malzemeler ve özellikleri verilmiştir. Beşinci bölümde, malzeme ve metot mımlanmıştır. Altıncı bölümde, sonuçlar tartışılmış ve son bölümde de genel sonuçlar ve öneriler ımulmuştur. Anahatar Kelimeler : Toz metalürjisi, silikat, abrasiv aşınma VII
The investigation of abrasive wear of Cu-C-Al2SiO5 composite producted by powder metallurgy process
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering