Multipl skleroz hastalarında serum neopterin düzeyleri - Akbulut, H. Handan; Bulut, Serpil; Berilgen, M. Said; Kansız, Fatma (My University, 2005)
Amaç: Multipl skleroz (MS)’da, demiyelinizan plakların oluşumunda hücresel immün aktivasyonun tetik çekici olarak görev yaptığı kabul edilmektedir. Bu çalışmada Relapsing-Remitting MS (RR-MS)’li hastalarda hücresel immün aktivasyonun en önemli göstergelerinden biri olan neopterinin atak ve remisyon dönemlerindeki serum değerlerinin saptanması ve neopterinin atak dönemleri için belirleyici bir laboratuvar tetkiki olup olamayacağının tartışılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Nöroloji Polikliniği’nde izlenen RR-MS tanılı 39 hasta ve kontrol grubu ise 39 sağlıklı gönüllüden oluştu. Serum neopterin değerleri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. Hasta grubunun klinik durumları Expanded Disability Status Scale (EDSS) ile belirlendi. Bulgular: Çalışma grubunda neopterin düzeyleri 18.77 ± 2.36 nmol/L, kontrol grubunda 11.79 ± 3.35 nmol/L olarak tespit edildi (p< 0.05). Atak dönemindeki MS hastalarında neopterin değerleri 24.42 ± 7.56 nmol/L iken, remisyon dönemindeki hastalarda ise 15.95 ± 3.41 nmol/L olarak saptandı (p< 0.01). MS’li hastaların EDSS skoru ve neopterin düzeyleri arasında pozitif bir korelasyon vardı (p< 0.05, r= 0.4). Sonuç: Serum neopterin düzeyinin MS hastalarının atak dönemini değerlendirmede objektif bir laboratuvar bulgusu olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Enzim bağlı immünosorbent tayini; Multipl skleroz; Neopterin