Bir polis okulu öğrencilerinde sigara kullanım sıklığı araştırması - Açık, Yasemin; Polat, S. Aytaç; Deveci, Süleyman Erhan (My University, 2001)
Elazığ Polis Okulu öğrencilerinin sigara içme prevalansını saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada; 2000 yıl Nisan ayında öğrenim gören 328 öğrencinin 324'üne ulaşılmıştır. Anketler, belirlenen bir günde araştırmacılar tarafından okula götürülmüş, amacı açıklandıktan sonra sınıfta öğretmenin bulunmadığı bir ortamda öğrenciler tarafından doldurulmuş ve toplanmıştır. Çalışmaya alınan öğrencilerin yaş ortalamaları 25.19'dur. Tümü erkek olan öğrencilerin %13.6'sı evlidir. Öğrencilerin babalarının %48.5'i, annelerinin ise %4.9'u sigara içmektedir. Öğrencilerin %62.3'ü her gün, %4.3'ü ara sıra olmak üzere %66.6'sı halen sigara içmektedir. Sigara içen öğrencilerin Fagerstrom Nikotin Bağımlılık puanlarının ortalaması 2.1±1.97'dir. %72.1'si yerli sigara içmektedir. Sigara içen öğrencilerin %37.9'u özenti, %20.4'ü dertler, sıkıntılar, kederler nedeniyle, %31.5'i arkadaşlarının etkisi ile sigara içtiklerini belirtmişlerdir. Çalışmaya alınan 324 öğrencinin %98.2'si, sigaranın sağlığa zararlı olduğu fikrine katıldığını belirtmiştir. Sigara salgınının zararlı etkilerine yoğun bir şekilde hedef olan ülkemizdeki sigara içme prevalansını düşürmek amacıyla eğitim kuruluşlarında; gerek örgün eğitim içerisinde sigara sağlık ilişkisine yer vererek, gerekse bırakma kampanyaları düzenlenerek salgının gerilemesine ve sigara mücadelesine katkıda bulunulabilir.
Keywords: Yaygınlık; Erişkin; Öğrenciler; Polis; Okullar; Sigara içme; Anketler