KÜMELEME ANALİZİ VE UYGULAMASI - YALÇIN, NAZMİYE (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kümeleme analizi (cluster analysis) grupları kesin olarak bilinmeyen, birimleri, değişkenleri birbiriyle benzer alt kümelere (grup, sınıf) ayırmaya yardımcı olan çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemlerinden biridir.Bu çalışma genel olarak iki bölümde oluşmaktadır. Birinci bölümde kümeleme analizi ve kümeleme tekniklerine ilişkin bilgiler sunulmuştur. İkinci bölüm olan uygulamada ise Ward?s Kümeleme yöntemi ile, Elazığ ili organize sanayi bölgesinde (OSB) bulunan iş yerlerinde, gürültü düzeyi 95 dB?in üstünde olan ve en az on işçinin çalıştığı 6 fabrikada, çalışan işçilerden oluşan işitme kaybına göre fabrikalar sınıflandırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Odyometrik Ölçüm, Gürültü

Groups of cluster analysis help to discriminate absolutely unknown units, variables to similar sub cluster and it is one of the multivariable statisticly analysis method.This study is generaly consist of two section. In the first section respected informationes about cluster analysis and cluster techniques. In the second section application is classified workers hearing lost of 6 factories has minimum ten workers and nois level over 95 dB of Elazığ Organized İndustrial (OSB) using Ward?s cluster method.Key Words : Cluster Analysis, Audiometric Measurement, Noise
Kümeleme analizi ve uygulaması
Keywords: İstatistik