CHİARİ MALFORMASYONU TİP 1'DE TONSİLLER KOAGÜLASYONUN SİRİNGOMİYELİ VE KLİNİK BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ - AKGÜN, MUHAMMED TALHA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Chiari Malformasyonu Tip 1 (CM-I), posterior fossanın gelişimsel yetersizliği sonucu serebellar tonsillerin foramen magnumdan aşağıya yer değiştirmesiyle karakterize, sıklıkla baş ve ense ağrısı semptomları ile birlikte radyolojik olarak siringomiyeli bulgusunun sık görüldüğü bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, CM-I cerrahisinde serebellar tonsil koagülasyonunun klinik ve radyolojik sonuçlara etkisini değerlendirmektir. CM-I tanısıyla opere edilen ve en az 6 ay takip edilen 78 hasta, tonsil koagülasyonu yapılan (Grup A) ve yapılmayan (Grup B) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik ve klinik özellikler, postoperatif Chicago Chiari Outcome Scale (CCOS) skorları, siringomiyeli gerileme oranı, komplikasyonlar ve hastanede yatış süresi karşılaştırıldı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, tonsiller herniasyon miktarı ve preoperatif siringomiyeli varlığı bakımından anlamlı fark yoktu (p>0,05). Koagülasyon yapılan grupta CCOS toplam skoru anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (Grup A: medyan 14, Grup B: medyan 13; p=0,002). Preoperatif siringomiyelisi olanlarda, postoperatif siringomiyeli gerileme oranı Grup A'da daha yüksek olmasına rağmen (%79 vs %53), bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,16). Baş ağrısı, parestezi, baş dönmesi ve disfaji gibi semptomların postoperatif regresyon oranları Grup A'da daha yüksek izlense de, farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Komplikasyon oranları ve hastanede yatış süresi açısından da iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Serebellar tonsil koagülasyonu uygulanan hastalarda genel fonksiyonel iyileşme anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ancak, semptom bazında klinik düzelme, radyolojik siringomiyeli gerilemesi, komplikasyon ve yatış süresi bakımından anlamlı üstünlük gösterilememiştir. Tonsil koagülasyonu, seçilmiş hastalarda fonksiyonel sonuçları olumlu etkileyebilir; ancak, rutin uygulama gerekliliği için daha fazla ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Chiari Malformasyonu Tip 1, serebellar tonsil koagülasyonu, Chicago Chiari Outcome Scale, siringomiyeli

Chiari Malformation Type I (CM-I) results from developmental insufficiency of the posterior fossa, leading to downward displacement of the cerebellar tonsils through the foramen magnum. It commonly presents with occipital and nuchal pain, while syringomyelia is a frequent radiological finding. This study aimed to assess the impact of cerebellar tonsil coagulation on clinical and radiological outcomes in CM-I surgery. Seventy-eight patients operated for CM-I and followed for at least 6 months were divided into two groups: those who underwent tonsillar coagulation (Group A) and those who did not (Group B). Demographic and clinical features, postoperative Chicago Chiari Outcome Scale (CCOS) scores, syringomyelia regression rate, complications, and hospital stay were compared using appropriate statistical methods. There were no significant differences between the groups regarding age, sex, tonsillar herniation, or preoperative syringomyelia (p>0.05). The median CCOS score was significantly higher in Group A (14 vs 13; p=0.002). In patients with preoperative syringomyelia, postoperative regression was more frequent in Group A (79% vs 53%), although this was not statistically significant (p=0.16). Regression rates for headache, paresthesia, dizziness, and dysphagia were higher in Group A but the differences were not statistically significant (p>0.05). Complication rates and length of hospital stay were also comparable between the groups. In conclusion, overall functional improvement was significantly higher in the tonsil coagulation group. However, no significant superiority was observed in symptom-specific improvement, syringomyelia regression, complications, or hospital stay. Further and long-term studies are needed to establish its necessity for routine practice. Keywords: Chiari Malformation Type 1, cerebellar tonsil coagulation, Chicago Chiari Outcome Scale, syringomyelia
The effect of tonsillar coagulation on syringomyelia and clinical findings in chiari malformation Type 1
Keywords: Nöroşirürji