Mizah, Mizah Yönelimleri, Okul Yöneticisi, Mplus, Yönelim - Yirci, Ramazan; Özdemir, Tuncay Yavuz; Kartal, Seçil Eda (My University, 2016)
Bu çalışmanın temel amacı Booth-Butterfield ve Booth-Butterfield (1991) tarafından geliştirilen Mizah Yönelimleri Ölçeğini Türkçe'ye uyarlayarak okul yöneticilerinin mizah yönelimlerini belirlemektir. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması ve geçerlik-güvenirlik çalışmaları SPSS ve Mplus programları aracılığıyla yapılmıştır. DFA sonucunda Mizah Yönelimleri Ölçeği'nin Ki-kare (x2/df) değeri 2,00; RMSEA= .06, SRMR=.06, CFI=.93, TLI= .91 olarak bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı .84 olarak hesaplanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları tamamlandıktan sonra 17 maddeden ve tek boyuttan oluşan ölçek Bartın il merkezindeki 268 okul müdüründen gelen veriler istatistiksel işlemlere tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerinin mizah yönelimleri yaş, cinsiyet, kurum türü ve branşa göre farklılaştığı görülmektedir. Ayrıca, okul yöneticilerinin mizah yönelimlerinin yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim kurumlarının sadece resmi yapıları bulunmamaktadır. Buradan hareketle iletişim ve etkileşim konusunda önemli bir etkiye sahip olan mizahın da göz ardı edilmemesi gerekmektedir
Keywords: İletişim; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Davranış Bilimleri