DENEYSEL VİTREKTOMİ SONRASI OLUŞTURULAN STAPHYLOCOCCUS AUREUS ENDOFTALMİSİNİN PROFİLAKSİSİNDE İNFÜZYON SIVI İÇİNDE VONKOMİSİNİN KULLANIMININ ETKİNLİĞİ - KİBAR, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2003)
I. ÖZET Bu çalışmada vitrektomi sonrası oluşturulan Staphylococus aureus endoftalmisinin deneysel profîlaksisinde infüzyon solüsyonu içerisinde vankomisin kullanımının etkinliği araştırılmıştır. Denekler, 2000-3000 gram ağırlığında 36 adet sağlıklı pigmente tavşandan oluşturulmuştur. Tavşanlar her bir grupta 6 denek olacak şekilde randomize olarak 6 eşit gruba ayrılmıştır. Tüm deneklerin birer gözü kulllanılmış olup, bütün tavşanlara vitrektomi uygulanmıştır. Vitrektomi esnasında içerisinde vankomisin (20 ug/ml) içeren veya içermeyen 100 ml BSS (balanced salt solution) infüzyon solüsyonu kullanılmış olup, operasyon sonrasında intravitreal S. aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Grup 1, BSS kullanılmış olup, takiben 1,000 colony forming units (CFU) S. aureus; Grup 2, BSS içerisinde 20 ug/ml vankomisin (VBSS) kullanılmış olup, takiben 1,000 CFU S. aureus; Grup 3, BSS kullanılmış olup takiben 2,000 CFU S. aureus; Grup 4, VBSS kullanılmış olup takiben 2,000 CFU S. aureus; Grup 5, BSS kullanılmış olup, takiben 4,000 CFU S. aureus; Grup 6, VBSS kullanılmış olup, takiben 4,000 CFU S. aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Denekler cerrahi sonrası 5 gün süreyle klinik gözleme tabi tutulmuş olup, 5. günün sonunda tüm gözlerden 0.1 mi vitreus örneği aspire edilmiş ve kültüre edilmiştir. Gözler enükle edilerek histopatolojik inceleme yapılmıştır. Vankomisin kullanılmayan grup 1, 3, 5, ve vankomisin kullanılan grup 6' da tüm gözlerde endoftalmi gelişti. Grup 2 ve 4' de endoftalmi gözlenmedi. Bakteriyel kültürde grup 2 ve 4'de üreme gözlenmedi. Grup 1, 3, ve 5'te tüm kültürlerde üreme gözlenirken, grup 6'da beş gözden alman kültürde üreme gözlendi, bir gözde ise üreme gözlenmedi. Çalışmanın sonuçlan değerlendirildiğinde infüzyon solüsyonu içinde 20 ug/ml konsantrasyonda kullanılan vankomisin, 1,000 ve 2,000 CFU S.aureus ile oluşan intraoküler inflamasyonu ve bakterinin çoğalmasını anlamlı derecede azaltmaktadır (p<0.001). Bu konsantrasyondaki vankomisin 4,000 CFU S. aureus la oluşan enflamasyonu, dolayısıyla endoftalmi insidansını ve bakterinin çoğalmasını anlamlı olarak azaltmamaktadır (p>0.05). Ancak enflamasyonun şiddetini klinik olarak azaltmaktadır. Anahtar Kelimeler: Vankomisin, Endoftalmi, S. aureus, Vitrektomi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases